četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / JOVANOVIĆ ZA AVAZ: Srbija mora čuvati mir, a ne Dodikovu vlast

JOVANOVIĆ ZA AVAZ: Srbija mora čuvati mir, a ne Dodikovu vlast

Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije, rekao je u razgovoru za „Dnevni vaz” da najavljeni referendum u Republici Srpskoj šteti svima
Srbima, Bošnjacima i Hrvatima koji žive u BiH, ali da šteti i Srbiji, koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma i mora biti jedan od čuvara mira na prostorima bivše Jugoslavije.

Stare rane

Jovanović je rekao da najavljeni referendum u RS budi stare rane i samo komplicira već dovoljno teške odnose u regionu.

– Dodik (Milorad, predsjednik RS, op. a.) nijednog trenutka ne misli na širi društveni i državni kontekst, već sve posmatra kroz svoje sebične izborne interese. Zbog toga već nedjeljama govorim da je potreban novi dogovor, koji za sobom povlači odgađanje referenduma, a zatim i razgovori. U suprotnom, Dodik, kršeći poredak dejtonske BiH, provocira sukobe – rekao je Jovanović.

Lider LDP-a naglasio je da referendum nije odgovor na probleme u BiH, nego naprotiv, on će ih samo povećati. Istakao je da je kriza u BiH i preduga i prevelika da bi danas bilo ko smio biti nijemi posmatrač Dodikovog avanturizma „koji nas kroz međunacionalne sukobe, jalovo poštapanje Rusijom i svađom s Evropom i Amerikom, ubrzano vraća u devedesete godine“.

– Te godine i dalje su u svježem sjećanju u cijelom regionu, i igranje vatrom samo je prilika da nacionalisti potencijalno isprovociraju sukobe čiju će cijenu opet platiti obični nedužni građani. Dodik je apsolutno svjestan ove činjenice, ali će sve uraditi da se održi na vlasti, ne birajući sredstva opstanka na vlasti i učvršćivanja svoje pozicije. Iza tog referenduma stoji banjalučki i sarajevski nacionalizam i njegovo održavanje isključivo je u korist sukoba, a nikako mira – smatra Jovanović.

Može bez Dodika

Prema njegovim riječima, javno je tražio od premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da uskrate podršku Dodiku. Jovanović kaže da „oni moraju da shvate ono što mnogi prije njih nisu, da Srbija može, a u ovoj situaciji i mora, bez Dodika, baš kao što Dodik ne može bez onih koji su na vlasti u Srbiji“.

– Dodikov odnos prema Beogradu demaskirao je njegove namjere i apsolutno potvrdio da smo godinama bili u pravu kada smo ga opisivali kao nekoga ko manipuliše svim nesrećama Srba i Bošnjaka, zloupotrebljavajući pri tome i Srbiju i RS, bez obzira na cijenu koju ćemo svi osim njega platiti. Mi smo dužni da čuvamo mir, a ne Dodika i njegovu vlast – smatra Jovanović.

Balkanski lonac već dugo vrije

Odgovarajući na pitane može li najavljeni referendum poremetiti ionako krhke odnose u regionu, Jovanović je istakao da je cijeli politički kontekst u kojem se Evropa nalazi dosta kompliciraniji nego prije dvadeset godina, kada smo svoju perspektivu zamijenili za ludilo i ratove.

– Danas ovakva Evropa, zaokupljena svojim unutrašnjim problemima i izazovima, nema baš mnogo vremena i prostora da se bavi nama. Izborne kampanje koje su u toku u nekoliko država u okruženju u prvi plan ističu one negativne nacionalističke ispade koji su bili karakteristični za našu bližu prošlost. Najavljeni Dodikov referendum samo doprinosi tom stanju i dodatno podgrijeva balkanski lonac koji već dugo vrije – smatra Jovanović.

Izvor: Avaz

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *