ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / Republika Srpska / “Pogrešno smo tumačili odluku”

“Pogrešno smo tumačili odluku”

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović sinoć je u Sava centru rekla da kada je u pitanju odluka Suda BiH koja je trenutno na snazi, da je ona sve vrijeme pogrešno tumačena, jer nigdje nije naređeno ukidanje Dana Republike Srpske već je traženo prilagođavanje praznika.

Rukovodstvo Republike Srpske sinoć je u Beogradu revidiralo svoj isključivi stav da se referendum o Danu Srpske održi 25. septembra.

Naime, premijerka Srpske-a Željka Cvijanović sinoć je nakon svečanosti u Sava centru – “Dani Srpske u Srbiji”, kazala da kada je u pitanju odluka Suda BiH koja je trenutno na snazi, da je ona sve vrijeme pogrešno tumačena, jer nigdje nije naređeno ukidanje Dana Republike Srpske već je traženo prilagođavanje praznika.

” I prilagođavanje je moguće uraditi kroz promjenu zakona o praznicima. Ali ne na način da se odričemo tog praznika već na način da se ukine obaveznost za sve one koji ne mogu da se identifikuju sa ovim praznikom, i na tragu smo tog rješenja”, dodala je premijerka Cvijanović.

Predsjednik Spske Milorad Dodik je otvarajući “Dane Srpske u Srbiji” pojasnio da se rukovodstvo Republike Srpske plaši da napad na obilježavanje 9. januara predstavlja najavu “farse” iduće godine kada se namjerava zatražiti ukidanje naziva Republike Srpke.

“Napad na to i Dan Republike Srpske je udar na temelje naše slobode”, rekao je Dodik.

On je zahvalio političarima iz devedesetih godina u Srpskoj predvođenih Radovanom Karadžićem i vojnim stariješinama predvođenim Ratkom Mladićem što su branili srpski narod.

Sinoć se u Sava centru stekao utisak da Dodik više nije isključiv oko održavanja referenduma, kao što je to bio u proteklih mjesec dana.

Na to je, po svemu sudeći, presudni uticaj imala dvodnevna posjeta Beogradu komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johanesa Hana.

Poznat je njegov stav, kada je riječ o referendumu o Danu Republike Srpske, da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati. To je komesar Han ponovio i juče tokom višesatnog razgovora za premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je nakon sjednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao Johanes Han, izjavio je da će se Srbija ponašati odgovorno kada je riječ o regionu, da će znati da štiti svoje nacionalne i državne interese i da je strateški cilj Srbije članstvo u EU.

“Kad nismo saglasni sa EU u svemu, to ćemo jasno iskazati ali želimo da pripadamo tom tipu društva, da dijelimo te vrijednosti i mislim da ćemo do mnogih rješenja u budućnosti morati i željeti i htjeti da dođemo”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Johanesom Hanom.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *