ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Privremeno zabranjen referendum u Srpskoj

Privremeno zabranjen referendum u Srpskoj

Ustavni sud BiH usvojio je danas privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Narodne Skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske donesene 26. novembra prošle godine. Nakon sjednice Ustavnog suda izdato je saopštenje za javnost.

Razmatrajući zahtjev za obustavu primjene Odluke o raspisivanju referenuma u Republici Srpskoj, koji su Ustavnom sudu BiH podnijeli Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, Safet Softić, predsjedavajući Vijeća naroda Parlamentarne skupštine i četiri delegata Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH, te 25 članova Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, 35 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije i 16 delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Ustavni sud je konstatovao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da podnosioci zahtjeva ističu, a to ni Narodna skupština Republike Srpske u odgovoru ne osporava, da su aktivnosti na organizaciji i sprovođenju referenduma u toku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može da ima vrlo negativne posljedice za izvršenje njegove Odluke i za nesmetan i efikasan rad Ustavnog suda u konkretnom predmetu, ali i za ustavni poredak uopšteno.

Ustavni sud je uvjeren da je, u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te nesmetan rad Ustavnog suda u konkretnom slučaju.

Ustavni sud je uvjeren da privremeno obustavljanje primjene Odluke o referendumu, do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi.

Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma.

Ustavni sud je razmatrao zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda u predmetu koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske.

U vezi sa navedenim zahtjevom, Ustavni sud ističe da je uslov za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj prirodi mogla odlučno da utiče na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu, te koja razumno nije mogla da bude poznata stranci.

Odlučujući o zahtjevu za preispitivanje Ustavni sud je utvrdio da je u osporenoj Odluci dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština Republike Srpske ponovo ukazuje u zahtjevu za preispitivanje.

S obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle da utiču na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. novembra 2015. godine, te ga je, stoga, odbio.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *