ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / “Referendum je čisto krivično djelo”

“Referendum je čisto krivično djelo”

„Nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično delo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionisano Članom 239 Krivičnog zakona“, kazao je predsedavajući Predsedništvu BiH Bakir Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništvu BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras da se nada da će predsednik RS Milorad Dodik odustati od referenduma u Republici Srpskoj posle odluke Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je za portal „Kliks“ kazao da je očekivao ovakvu odluku Ustavnog suda.

„Nadam se da će Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično delo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionisano Članom 239 Krivičnog zakona BiH“, kazao je Izetbegović.

Član 239 kaže da službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

„U svojim današnjim odlukama Ustavni sud BiH je postupio principijelno, vodeći se dosledno i isključivo pravnim kriterijumima u zaštiti Ustava BiH, ustavno-pravnog poretka i vladavine prava, što je u najboljem interesu svih u BiH. Ustavna je obaveza i dužnost svih zvaničnika i institucija u BiH da poštuju odluke Ustavnog suda BiH kao konačne i obavezujuće“, smatra Izetbegović.

Prokomentarisao je i izjavu člana Predsedništva BiH iz RS Mladena Ivanića koji je u petak rekao da će u slučaju odbijanja zahteva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti „neviđeno“ pogoršanje prilika.

„Čudi me reakcija kolege Ivanića, njom se u stvari preti svima onima koji se usuđuju suprotstaviti diskriminaciji“, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *