ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / „BiH se neće moći podijeliti bez rata“

„BiH se neće moći podijeliti bez rata“

„Ukoliko ruski predsednik odluči da geostratešku poziciju svoje zemlje ojača novim ratnim žarištem, ovaj put na Balkanu, boljeg izvođača radova od Dodika ne može poželeti“, ističe za Danas Senad Pećanin, novinar i politički analitičar iz Sarajeva.

Prema rečima našeg sagovornika, „veći i drskiji izazov i državi BiH i visokom predstavniku međunarodne zajednice od održavanja referenduma, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, Dodik trenutno nije mogao napraviti“.

„Njegove svakodnevne verbalne provokacije nakon referenduma sada izgledaju banalno i sledeći logičan korak mora biti još žešći: srpska čizma na granicama `jedinog srpskog dobitka u ratovima devedesetih`. A to znači zapadna srpska država na nekih par stotina metara zračne linije od zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu, Baščaršije i Vijećnice“, napominje Pećanin za Danas.

On podseća da ima onih koji tvrde da novi rat u BiH nije moguć.

„Ali, oni moraju znati da utemeljenost takve tvrdnje leži na pretpostavci da su Bošnjaci spremni da bez rata prihvate novu geopolitičku realnost po kojoj im je namenjena pozicija evropskih Palestinaca. Istorija nas uči da su se raspadale i mnogo snažnije i važnije države od BiH, pa ne vidim zašto ne bi bilo moguće da takvu sudbinu doživi i Bosna. Ali, siguran sam da se BiH ne može raspasti mirnim putem. Onaj ko računa i ide na podelu države mora znati da je `izabrao rat`“, smatra sagovornik.

Pećanin napominje da je „višegodišnje zapadno popuštanje Dodikovoj paralizi funkcioniranja države konačno došlo na naplatu“.

„Umesto da su omogućili institucijama države da ga uhapse zbog drske pljačke, kriminala i korupcije sada bi ga hapsili, a ne znaju kako, zbog politike. Kad su strani tužitelji došli do dokaza da je Dodik pepeljare za zgradu Vlade Republike Srpske u Banjaluci plaćao po 6.000 evra – na njegov zahtev izbacili su strance iz Odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH. Svaka mera Zapada protiv Republike Srpske sada bi bila kontraproduktivna. Jedina razumna meta mogli bi biti Milorad Dodik i krug njegovih najbližih političkih, kriminalnih, policijskih i medijskih saradnika. Referendumom održanim uoči izbora postigao je dva cilja: oslabio je opoziciju u Republici Srpskoj i ojačao Bakira Izetbegovića i njegovu lopovsko-nacionalističku vlast u Federaciji BiH“, zaključuje Senad Pećanin za Danas.

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet u kojem se već oko 20 dana sprovode određene aktivnosti u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH. Prikuplja se određena dokumentacija, a određene osobe biće pozvane u Tužilaštvo, saopšteno je juče iz ove pravosudne institucije.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na ovom predmetu. Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu biće obezbijeđeni svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu.

Kako je Danas već izvještavao iz izvora bliskih vlasti u Sarajevu, za Dodikom biće raspisana poternica ne bi li se priveo, odnosno uhapsio zbog održavanja referenduma. To praktično znači da će Dodiku biti onemogućeno kretanje izvan granica Republike Srpske.

Izvor: BN

Pročitajte

Republiku Srpsku očekuje novi rast cijena polovnih vozila

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *