sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Mektić: Odlazak Salihovića je početak hapšenja „krupnih riba“

Mektić: Odlazak Salihovića je početak hapšenja „krupnih riba“

Kancelarija disciplinskog tužioca podnijela je danas Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da je ovakav razvoj situacije očekivan, te da se nakon dolaska nekog drugog na poziciju glavnog tužioca može očekivati početak obračuna sa velikim koruptivnim aferama.

Mektić navodi da je za njega tužba protiv Salihovića bila očekivana, s obzirom na količinu dokaza koji su pribavljeni o zloupotrebi položaja, ali kaže da je očekivao da će ova tužba biti prioritet VSTS-a.

„Ukoliko imate takvu situaciju, kada je u pitanju glavni tužilac, da je u pitanju mešetarenje sa nekim predmetima, onda to mora biti prioritet, ne možete čekati mjesec, dva da se te stvari razvijaju i da kalkulišete kako će se razvijati neke političke prilike pa da uskladite svoje ponašanje sa nekim političkim odnosima. To nije bilo korektno, to se trebalo prije završiti. Sve ostalo je za mene bilo očekivano i treba da se desi što prije kako bi onda nesmetano krenuli u obračun sa krupnim koruptivnim aferama“, kaže Mektić.

Navodi da je kod izbora nove osobe ključno da se radi o profesionalcu koji ima dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se suprotstavi kriminalu i korupciji, a da će takav imati podršku cijelog bezbjedonosnog sektora. Ministar bezbjednosti vjeruje da će odlaskom Salihovića početi i hapšenja „krupnih riba“.

„Ovdje postoji sav dovoljan ambijent, ima dovoljan broj tužilaca u Tužilaštvu koji su spremni da se uhvate ukoštac sa time, ali ne može se to realizovati ako glavni tužilac nije čovjek koji je takođe opredijeljen, da daje podršku i vjetar u leđa svim tim tužiocima“, ističe Mektić i dodaje da očekuje da sada počne funkcionisati institut konfiskacije imovine.

Mektić je ranije kritikovao Salihovića u vezi s istragama koje se vode u vezi s Bobar bankom i Pavlović bankom, a kaže da je o ovom slučaju prestao pričati kada je u tu priču ušao generalni tužilac, jer je vjerovao da će institucije da odrade svoj dio.

Predmet protiv Gorana Salihovića registrovan je u prvoj polovini augusta, a iz VSTS-a su tada rekli da će UDT preduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije.

Mektić kaže kako se nada da će ovaj put VSTS tražiti osobu koja ima profesionalno iskustvo, odlučnost, hrabrost i poštenje:

„To su ključne karakteristike glavnog tužioca i ako se opet bude izabrala osoba bez tih kvalifikacija, pitanje je vremena kad ćemo opet zapasti u iste probleme“.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte

Stojanović opleo po direktoru RiTE Ugljevik: Nepotreban tender od skoro milion KM?

Čedomir Stojanović, prethodni direktor RiTE Ugljevik, oštro je iskritikovao rad sadašnjeg direktora Dike Cvjetinovića. Kritiku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *