ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Region / Nikolić: Moraćemo da zatvorimo granicu za migrante

Nikolić: Moraćemo da zatvorimo granicu za migrante

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija, ako zemlje Evropske unije ne budu prihvatale migrante, morati da zatvori granicu.

„Svako ko iza nas zatvara granicu, pravi opasnost da mi postajemo levak iz koga ne ističe voda i to znači da tog časa i mi moramo, bez obzira na sve, na uverenja i želju, da zatvorimo granicu za migrante, jer nisu ni želeli da budu ovde i žive ovde“, rekao je Nikolić novinarima u Palati Srbija.

On je rekao da ako EU reši da vrati migrante, Srbija nema nikakvu obavezu da te ljude primi.

„Mi nemamo nikakvu obavezu, ako budu rešili da vrate milion ljudi u Srbiju. Nek preskaču Srbiju, nek preleću i neka voze ljude tamo odakle su ih pozvali da dođu, namamili da dođu, naterali da dođu“, rekao je Nikolić.

On je dodao da ako se EU nije „naljutila“ na Mađarsku zbog odnosa prema migrantima, neće ni na Srbiju.

Nikolić je rekao da Beograd svakodnevno pregovara sa Briselom i da Srbiji nije potrebno više od 5.000 ili 6.000 mesta za smeštaj migranata.

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila u Srbiji, Radoš Đurović kaež da današnja izjava predsednika Srbije nije konačan odgovor, već opomena da je Srbija nezadovoljna situacijom i time što nema zajedničkog rešenja.

„Ne vidim to kao konačan i decidan stav, to mi više izgleda kao reakcija usled nezadovoljstva tekućim pregovorima sa zemljama u regionu, sa zemljama EU, o rešavanju ovog pitanja, usled nedovoljne pomoći i novih problema Srbija pri prihvatanju tih ljudi“, rekao je Đurović.

Stefanović: Srbiju brine što EU nema plan

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ne očekuje dramatične promene situacije sa migrantima posle referenduma u Mađarskoj. On kaže da Srbiju više brine to što EU još nema plan za ekonomske migrante.

„Mi svakog dana sprečimo između 150 i 200 migranata da uđu na našu teritoriju, ali oni će i dalje pokušavati. Rešenje nije zaustaviti ih, već znati šta raditi sa njima“, ocenio je Stefanović.

On je rekao da je neverovatno da je Srbija prva zemlja koja na Balkanskoj ruti registruje migrante, „kao da su pali s neba“.

U Mađarskoj je u nedelju održan referendum na kome su se građani izjasnili da li prihvataju evropske kvote za prijem migranata. Na referendum nije izašao dovoljan broj građana, zbog čega se smatra neuspešnim.

Izvor: N1

Pročitajte

Utvrdiće da li je Milović ugrožen, traže jaču borbu protiv kriminala

„Vijeće konstatuje da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna i da će svi organi obavještajno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *