petak , 23 februar 2024
Home / Region / Šabić: Prekršaj što Tužilaštvo nije dalo podatke o Savamali

Šabić: Prekršaj što Tužilaštvo nije dalo podatke o Savamali

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je to što Inicicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ nije od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dobila broj predmeta i ime tužioca u slučaju „Savamala“, „nedopustivo i skandalozno“ i da će neko za to morati da odgovara.

On je, na skupu „Pristup pravdi – privilegija ili obaveza?“, kazao da su mu članovi Inicijative kazali da dva puta dnevno u pošti proveravaju da li su dobili pismo Tužilaštva, ali ga još nema, a to je, rekao je Šabić, prekršaj za koji neko mora da odgovara.

„Da li je blisko bilo kojem rezonu da ni posle pet meseci od skandaloznog događaja u kojem je počinjeno više krivičnih dela, odgovor na pitanje ‘Koji je broj predmeta i ko je čovek ko vodi postupak?’, bude tajna? To je besmisleno i loše, kada vi za sebe rezervišete poziciju da niko ne treba da zna šta vi radite. Vi sami sebi na taj način dajete poziciju neodgovornosti i to je štetno po Tužilaštvo“, rekao je Šabić.

Poverenik je u pisanoj izjavi agenciji Beta rekao da je, iako je tužilaštvo javno saopštilo da je još 27. septembra dostavilo informacije Inicijativi i obavestilo Poverenika o tome, to netačno, budući da se na osnovu poštanskog žiga vidi da je taj dopis upućen Povereniku tek 29. septembra, nakon poverenikove javne intervencije.

Poverenik za informacije od javnog značaja rekao je da u svakom postupku postoji opasnost da se odavanjem informacija postupak ugrozi, ali i da neodavanjem informacija pravo javnosti da zna može biti ugroženo.

Prema njegovim rečima, u pravni sistem Srbije unete su neka nova rešenja koja su svojstvena skandinavskim zemljama i to je učinjeno bez provere primene efekata takvih mera.

„Nonsens je da se mera oportuniteta primenjuje na javne funkcionere. A alternativne sankcije su pokazale koliko su isplative kada je nedavno jedan narko diler u kućnom pritvoru uhapšen dok je od kuće ugovarao posao sa narkoticima, dok mu je naga četrnaestogodišnja devojčica ležala u krevetu. Ja sam bio šokiran tim slučajem“, rekao je Šabić.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd zatražila je nedavno informacije o broju predmeta i imenu tužioca zaduženog za slučaj rušenja objekata u Savamali u izbornoj noći.

Tužilaštvo je još krajem septembra navelo da je dostavilo te podatke postupajući po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali se ispostavilo da to nije učinjeno.

U kancelariji Poverenika navode da je Inicijativa podnela tužilaštvu nov zahtev za pristup informacijama, čiju kopiju je dostavila i Republičkom javnom Tužilaštvu, Državnom veću tužilaca, ministru pravde Srbije, zaštitniku građana i Povereniku, u kome traži da mu tužilaštvo dostavi ime i prezime osobe koje je potpisalo neistinito saopštenje.

Urednik „Južnih vesti“: Mnogo slučajeva ostane sakriveno od javnosti

Veliki broj predmeta Tužilaštava je zatvoren za javnost i informacije o pojedinim slučajevima je gotovo da je nemoguće dobiti, ili su dostupni kada su već zaključeni, rekli su učesnici skupa.

Novinar i urednik „Južnih vesti“ Predrag Blagojević kazao je da je takav način rada Tužilaštava doprineo da veliki broj slučajeva u kojima su gradonačelnici gradova, predsednika Skupština opština i opštinskih funkcionera bili pravno gonjeni zbog korupcije ili nekih drugih prekršaja, prođe nezapaženo.

„U najvećem broju slučajeva utvrđeno je da su postupci završeni nagodbom i to tako da okrivljeni nije osuđen. Kazne koje su snosili su humanitarna donacija, društveno – koristan rad i slično. A javnost o tome nema pojma. Bitno je da se skrene pažnja i da se govori o takvim slučajevima u javnosti“, rekao je Blagojević.

On smatra da je za takvu pojavu, neophodno dugoročno sistemsko rešenje, kako bi se sprečilo krivci priolaze nekažnjeno.

Zamenik Republičkog javnog tužioca: Postojeći zakon ima manjkavost

Zamenik Republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran ilić rekao je da postojeći zakon o krivičnom postupku ima određene manjkavosti, a da je jedna od njih zloupotreba određenih procedura, poput mogućnosti da se krivično gonjenje obustavi ukoliko okrivljeni ispuni jednu od alternativnih sankcija.

„Iako to doprinosi efikasnosti rada, donosi probleme. Ovaj Zakon bi morao da pretrpi ozbiljnu korekciju“, rekao je Ilić.

Novinar lista „Danas“: Teško doći do informacija

Novinar lista „Danas“ Aleksandar Roknić rekao je da su Tužilaštva zatvorena za javnost i da novinari teško dolaze do potrebnih informacija i teško komuniciraju sa tužiocima.

„Raspuštena je služba za informisanje Tužilaštva za ratne zločine i još nekih Tužilaštava. Za neke slučajeve neme informacija. Mi novinari smo prinuđeni da koristimo alternativne izvore, pa se svašta objavljuje. A Tužilaštvo tek tada reaguje kako bi demantovalo takve vesti, ili ne reaguje uopšte“, rekao je Roknić.

Učesnici skupa složili su se da je potrebno doneti ;konkretne predloge za izmenu ili dopunu postojeće regulative, koja bi unapredila procedure i poboljšala trenutno stanje.

Izvor: N1

Pročitajte

NE MOŽE SVAKO NA MARS: NASA objavila poziv za kandidate ‘testnog’ života na Marsu, ovo su uslovi

Za sve koji su ikada sanjali o životu na Marsu, NASA je otvorila poziv za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *