ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Republika Srpska / Srebrenica: Novo brojanje glasova gdje postoje nepravilnosti

Srebrenica: Novo brojanje glasova gdje postoje nepravilnosti

Centralna izborna komisija BiH (CIK) Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica odobrit će otvaranje izbornih vreća za ponovno prebrojavanje glasačkih listića kako bi se, kontrolnim brojanjem, utvrdilo da li je bilo eventualnih nepravilnosti u do sada objavljenim rezultatima lokalnih izbora provedenih u nedjelju, 2. oktobra. CIK BiH: Kontrolno brojanje

Ovu infromaciju potvrdila je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

“U ovom trenutku Srebrenica je jedan od primjera. Mi primamo zahtjeve od općinskih izbornih komisija za ona biračka mjesta za koje nije moguće otkloniti to matematićko neslaganje bez otvaranja vreće, da se ponovno broje glasovi, tako da imamo zahtjev od općinske izborne komisije Srebrenica za pet biračkih mejsta da se izvrši otvaranje vreća sa glasačkim materijalom i obavi kontrolno brojanje. U ovom trenutku je u toku proces odobravanje tog zahtjeva. Vjerujem da će do kraja dana Opštinska izborna komisija Srebrenice dobiti odobrenje za otvaranje vreća sa određenog broja biračkih mjesta. Mora se formirati poseban tim i taj postupak se mora obaviti pred izbornim posmatračima. Rezultati se unose u novi, poseban obrazac, a zatim u aplikaciju uz napomenu da se mora sačuvati sve što je prethodilo tom brojanju”, naglasila je Pirić.

Prema njenim riječima, rezultati lokalnih izbora u Srebrenici kao i u svim drugim mjestima u BiH još uvijek su preliminarni i nepotpuni.

“Na našoj stranici prikazani su preliminarni rezultati. Obrasci sa rezultatim na svakom biračkom mjestu dostavljeni su nakon zatvaranja mjesta općinskoj izbornoj komisiji. Kontrolor je unosio te rezultate u aplikaciju, a CIK BiH je objavljivao one rezultate koji nisu pokazivali nikakvu matematičku grešku. Tamo gdje je postojalo bilo kakvo neslaganje, mi te rezultate nismo objavili”, zaključila je Pirić.

Izvor: N1

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *