ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Republika Srpska / Vječiti gradonačelnici i načelnici u Srpskoj

Vječiti gradonačelnici i načelnici u Srpskoj

Načelnici Milan Radmilović iz Gacka i Nedeljko Mlađenović iz Bratunca izbore u svojim opštinama nisu izgubili od 2000. godine, a kada su u pitanju gradonačelnici, od njih šest tu su bez premca Obren Petrović iz Doboja od 2004. godine, odnosno Zoran Stevanović iz Zvornika od 2007. godine.

SDS-ovi Milan Radmilović i Nedeljko Mlađenović peti put su ostvarili pobjede na izborima u Gacku, odnosnu Bratuncu, a samo godinu dana kraće na načelničkoj pozociji nalazi se prvi čovjek Ugljevika Vasilije Perić, takođe iz SDS-a, koji je na tu funkciju izabran na vanrednim izborima 2001. godine.

Dvojica od šest izabranih gradonačelnika nikada nisu izgubili na izborima i to je Obren Petrović iz Doboja, član Srpske demokratske stranke, koji je prvi čovjek Doboja postao 2004. godine, kada je još bio opština, a 2012. je postao prvi i za sada jedini gradonačelnik tog grada, dok je Zoran Stevanović, kadar Saveza nezavisnnh socijaldemokrata u nedjelju postao prvi gradonačelnik u istoriji Zvornika, a prvi načelnik opštine je postao na prijevremenim izborima 2007. godine.

Njima dvojici mogao bi se pridružiti i Mićo Mićić iz Bijeljine, koji čeka zvaničnu potvrdu. Mićić kao kadar SDS-a upravlja Bijeljinom još od prijevremenih izbora 2005. godine kada je izabran za načelnika, a 2012. je postao prvi gradonačelnik u istoriji najvećeg semberskog grada.

Trećeg uzastopnog mandata domogli su se načelnici Čelinca, Lopara i Istočnog Starog Grada Momčilo Zeljković (SNSD), Rado Savić (SDS) i Bojo Gašanović (SDS), dok se povjerenje građana po drugi put dobili Milan Miličević (SDS) u Tesliću, Divna Aničić (SNSD) u Mrkonjić Gradu, Radisav Mašić (SNSD) u Foči, Ozren Petković (SDS) u Petrovu, Ljubiša Ćosić (SNSD) u Istočnom Novom Sarajevu, Milovan Bjelica (SDS) u Sokocu, Dušan Panić (SNSD) u Stanarima, te Miljan Aleksić (SNSD) u Bileći.

Na drugoj strani, predsjednik DNS-a Marko Pavić od 2004. godine upravljao je Prijedorom, ali je odlučio da se ne kandiduje na ovogodišnjim izborima, dok je u Ljubinju prekinuta dugogodišnja vladavina Veska Budinčića od 2004. godine, koji je poražen od kandidata DNS-a.

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *