ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Region / Zapad sprema udar na Republiku Srpsku

Zapad sprema udar na Republiku Srpsku

Besni zbog referenduma i pobede Dodikovog SNSD, zapadni moćnici spremaju sankcije za Republiku Srpsku… Tražiće i od Beograda da ‘zarati’ sa Banjalukom… Slede i žestoki pritisci oko Kosova.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pripremaju novi, najjači udar na Srbe i Srbiju, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera!

Razlog za najnoviju zapadnu antisrpsku ofanzivu jesu referendum u Republici Srpskoj i ubedljiva pobeda SNSD Milorada Dodika na nedeljnim lokalnim izborima u BiH!

„Zapadni moćnici su više nego besni zbog čitavog niza strateški važnih događaja u poslednje vreme koji su završeni srpskim pobedama. Oni nipošto neće mirno posmatrati kako im slabi uticaj na Balkanu i kako Srbija postaje sve ozbiljnija i suverenija država“ kaže jedan od naših sagovornika.

Zapad izgubio kontrolu

Kako saznajemo, EU i SAD spremaju sankcije i izolaciju Republike Srpske, Milorada Dodika i njenih drugih lidera.

„Brisel i Vašington će zahtevati i od Beograda da „zarati“ sa Banjalukom i bukvalno se odrekne bliskih veza sa Srpskom! Održavanje referenduma uprkos zabrani ustavnog suda BiH, kao i pobeda srpskog kandidata na izborima u Srebrenici (vidite okvir), u EU i SAD se tretiraju kao velika, drska i neoprostiva provokacija koja ne može ostati bez odgovora“ ističe sagovornik Informera.

Prema njegovim rečima, može se očekivati i da u narednim nedeljama i mesecima krene i sve oštrija „kosovska retorika“!

„U cilju slabljenja Srbije, koja je postala glavni igrač u regionu, krenuće se i u konačne, žestoke pritiske na nas da priznamo Kosovo. Ulazimo u nekoliko izuzetno burnih meseci i biće potrebna velika trezvenost i mudrost da nađemo pravo rešenje i sačuvamo stabilnost“ zaključuje naš sagovornik.

Popović: Ne mogu nam ništa dok je s nama Putin

Lider SNP Nenad Popović ocenio je da možemo da budemo ponosni na sve srpske političko-diplomatske pobede u poslednje vreme i poručio da nemamo razloga za strah.

„Srpski narod je nepobediv kada je složan i kada uz sebe ima velikog i moćnog saveznika Rusiju i predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina. Možemo biti ponosni na pobede koje beležimo uprkos pritiscima i pretnjama kojima smo kao narod svakodnevno izloženi“ naglasio je Popović.

mile-i-vucic

I dok zvaničnici Srbije juče nisu želeli ništa zvanično da komentarišu, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je Srbija zaista trn u oku

Zapadu, koji želi sukobe na Balkanu.

„Svi smo ugroženi. Republika Srpska za Zapad nema toliki značaj kao Srbija, ali je svakako neodvojiva meta. Ako je, recimo, indeks političke moći Srbije tri, a RS jedan, oni zajedno ne daju indeks moći četiri, nego deset, i to je veliki problem Zapadu. Zato žele da uspostavimo što jaču granicu na Drini i prekinemo komunikaciju kako bi nas i u RS i u Srbiji oslabili…“ poručuje Galijašević.

Bivšeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića, međutim, iznenađuje što se uopšte bavimo time kako će sada Zapad reagovati.

„Je l’ to znači da ako se ovakav razvoj događaja ne sviđa Amerikancima, Britancima i drugima, mi treba da odustanemo?! Ne treba uopšte toliko da se plašimo! Rukovodstva u Banjaluci i Beogradu vode računa o svemu, ali se najviše i pre svega rukovode srpskim interesima, što je i jedino ispravno“ naglašava Jovanović.

Rasparani džemper

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da će izbori u BiH imati određene posledice, ali da još nije izvesno u kolikoj meri.

„Teško je zaključiti kako će sve teći, ali je rizik u BiH sigurno dignut na viši nivo. Jednom kad održite referendum, isto je kao kada počnete da parate džemper i na kraju ne ostane ništa“ zaključuje Popov.

Brojke
33 – načelnička mesta u RS je osvojio SNSD Milorada Dodika
11 – pozicija osvojio je SNSD više nego na izborima 2012
12 – mesta manje osvojio je Bakir Izetbegović

Izvor: Informer

Pročitajte

Republiku Srpsku očekuje novi rast cijena polovnih vozila

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *