četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Republika Srpska / Bosić je vodio politiku kao državnik

Bosić je vodio politiku kao državnik

Član Predsjedništva SDS-a i šef Kluba SDS-a u Predsatavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević rekla je kako nisu tačne tvrdnje da ne postoji konsenzus u vezi s izborom novog predsjednika SDS-a.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a na kojoj je razmatran loš izborni rezultat te stranke na proteklim lokalnim izborima, Mladen Bosić saopštio je kako se povlači sa funkcije predsjednika stranke.

Član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je za Klix.ba kako je Bosić bio svjestan da na njega kreću napadi režima Milorada Dodika i režimskih medija.

“On smatra da je to po stranku najlakše amortizovati tako što će preuzeti odgovornost i prepustiti da stranku vodi neko drugi. Na žalost režima, Mladen Bosić se neće povući iz politike i on ostaje i dalje važan faktor u SDS-u”, rekla je Pandurević.

Istakla je kako je Bosić uspio ujediniti stranku o ovom pitanju, jer niko nije izašao i rekao kako njega smatra odgovornim za rezultate na lokalnim izborima.

S obzirom na izborni poraz SNSD-a na prošlim izborima koji je bio mnogo veći od izbornog poraza SDS-a na ovogodišnjim lokalnim izborima podsjetila je da nijedan novinar u Republici Srpskoj nije postavio pitanje da li Milorad Dodik treba otići sa čela SNSD-a.

“Svima nama je poznato da ovdje postoje svaku godinu ili dvije turbulencije. I one su već krenule počevši od dovođenja Božidara Vučurevića koji nije član SDS-a i koji je osvojio 30 glasova na izborima. To je kampanja protiv Bosića koja je žestoko krenula”, kazala je Pandurević.

Podsjećamo, mediji u Republici Srpskoj su prenijeli izjavu Božidara Vučurevića potpisujući ga kao “osnivača SDS-a u Trebinju”, a u kojoj iznosi mišljenje da “Bosić mora biti smijenjen u interesu srpskog naroda”.

Pandurević je demantovala spekulacije da nije bilo konsenzusa za Bosićevog nasljednika, ističući kako će se za sedam dana vidjeti da konsenzus postoji.

Dotakla se i odnosa pravosudnih institucija sa Miloradom Dodikom, ističući kako je sve to dodatno uticalo na rezultate izbora.

“Svakako da je uticalo. Jedno od naših obećanja koje je bilo možda i preoptimistično jeste borba protiv kriminala i korupcije. Vidjeli smo da se može desiti da SIPA uradi svoj posao, ali da u Tužilaštvu BiH među određenim tužiocima postoji nespremnost, odnosno da su u BiH kriminalne grupe, pravosudni i politički sistem uvezani kao zmije u klupko. Iako se dešavaju neki pomaci, mi nismo uspjeli za dvije godine presjeći to klupko. Ja se nadam da ćemo uspjeti u toj borbi”, rekla je Pandurević.

S obzirom na činjenicu da je kriminal postao sastavni dio bh. sistema, kako kaže, nije onda ni čudno da u BiH dođe do izborne kupovine.

“Ja odgovorno tvrdim da je ove izbore Milorad Dodik kupio i to po sistemu kako se izbori kupuju u Crnoj Gori. Dakle, imate dio administracije, imate biračke spiskove i imate novac. Uostalom, vidjeli smo da je došlo i do privođenja bivših funkcionera SNSD-a zbog kupovine glasova”, kazala je Pandurević.

Tvrdi da je Dodikov tajkun u Istočnom Sarajevu preko dva projekta opljačkao milione KM i onda taj novac odnio u Bijeljinu te kupovao glasove za Zlatka Maksimovića.

S obzirom na to da je posljednjih godina SDS vodio umjereniju politiku i da se bavio pitanjima koja se direktno tiču građana BiH, poput borbe protiv kriminala i korupcije, Pandurević smo pitali da li će izbor novog predsjednika uticati na promjenu političkog kursa.

“Uvjerena sam da do promjene politike SDS-a neće doći. Mladen Bosić je profilirao politiku SDS-a u smjeru interesa građana i nije vodio populističku politiku. On se ponašao kao državnik. Ja vjerujem da će i budući predsjednik SDS-a voditi narodnu politiku jer to i stoji u našem nazivu”, rekla je Pandurević.

SNSD-ovu strukturu nazvala je “kriminalnom oligarhijom koja će koristiti sva sredstva i sve metode da sačuva opljačkano i da se zadrži još duže na vlasti kako bi pobjegla od odgovornosti”.

“Ja stvarno mislim da će doći dan kada će se presjeći taj Gordijev čvor”, kazala je Pandurević.

Bosić je nakon podnošenja ostavke otvoreno kritikovao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je doprinio pobjedi Milorada Dodika na ovogodišnjim izborima, što je bilo rezultat spekulacije vezane za izlazak Saveza za promjene iz državne koalicije. Pandurević ističe kako su apelacija Izetbegovića o Danu Republike Srpske i sva dešavanja poslije toga doprinijeli uspjehu Milorada Dodika.

“Ja vjerujem da je Savjet ministara BiH stabilan i da neće doći do raspada koalicije. Milorad Dodik želi ući u Savjet ministara BiH, ali ne iz razloga da bi nešto uradio za Republike Srpske već da ima kontrolu nad pravosudnim i sigurnosnim institucijama kako bi obustavio sve istrage o krupnom kapitalu u Republici Srpskoj”, rekla je Pandurević.

Ona kaže i da je smiješno kada Dodik kaže da je Savez za promjene delegitimizovan na ovim izborima. Podsjetila je da je prije četiri godine Dodik izgubio 45 opština.

“On je tada izbacio Savez za promjene iz Savjeta ministara BiH. Ja ne vidim da je on tada izašao iz Savjeta ministara BiH ili smijenio Vladu Republike Srpske zato što je izgubio lokalne izbore”, istakla je Pandurević.

Na kraju razgovora dotakla se i suspenzije glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Kako kaže, novi tužilac mora pokazati dosta hrabrosti i pokazati kako BiH može postati pravna država.

“Ako nije spreman na to, onda neka se i ne kandiduje. To je nešto što se jednog dana mora desiti želio to neko ili ne. Ako želimo u EU to će nam biti ultimatum Brisela kao što je bio ultimatum Hrvatskoj i Srbiji. Ako taj novi tužilac bude mislio da će blokirati nešto ili zaustaviti grdno se vara. Tako jedino može doživjeti sudbinu prethodnih glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, a podsjećam Vas da nijedan nije otišao kada im je istakao mandat, nego mnogo prije”, zaključila je Pandurević.

Izvor: Klix

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *