utorak , 29 novembra 2022
Home / Republika Srpska / Dodik deset puta uvećao rast BDP-a

Dodik deset puta uvećao rast BDP-a

Dodik izjavio da je Republika Srpska udvostručila BDP za osam godina.

“Republika Srpska je u posljednjih osam godina udvostručila svoj BDP i ove godine očekujemo rast od tri odsto, ali da bismo imali realni rast proizvodnje mora da postoji podrška banaka privatnom sektoru, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na 16. Ekonomskom samitu Srbije.

Učesnici Ekonomskog samita sumnjičavo su vrtili glavom jer takav ekonomski procvat kojim se pohvalio Dodik nije registrovan ni u jednoj državi Evrope, pa i cijelog svijeta. Najprosperitetnije ekonomije Evrope porasle su u proteklih desetak godina maksimalno 30 odsto, pa ako je vjerovati Dodiku, to onda znači da se Republika Srpska u protekloj deceniji razvijala tri puta brže od najbrže rastućih ekonomija Evrope?!

Ali, istina je daleko od Dodikovih fantazmagorija i može se lako provjeriti i saznati na veb stranici Zavoda za statistiku Srpske.

Tamo piše sljedeće: 2008. godine, BDP Republike Srpske iznosio je blizu 8,5 milijardi KM a osam godina kasnije, dakle krajem 2015. godine, iznosio je 9,2 milijarde KM, što će reći da je porastao za manje od 10 odsto!

Da bi Republika Srpska udvostručila BDP, pri ovom tempu rasta, potrebno je tačno 90 godina, a ne osam, koliko je ustvrdio od grandomanije oboljeli Milorad Dodik.

Izvor: Agencije

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *