petak , 23 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / CIK BiH novčano kaznio tri stranke

CIK BiH novčano kaznio tri stranke

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je na danas održanoj sjednici izrekla novčane kazne za tri politička subjekta zbog kršenja pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Tako je sa 6.000 KM kažnjena Srpska napredna stranka jer je njen pristalica na predizbornom skupu održanom 29. septembra u Bratuncu koristio jezik koji može izazvati širenje mrženje i koji je uvredljiv i ponižavajući u odnosu na polnu pripadnost.

Nadalje je s 5.000 KM kažnjena BPS Sefer Halilović jer je njen predsjednik na predizbornom skupu održanom 26. septembra u opštini Novi Grad Sarajevo koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje.

Zatim je s 3.000 KM kažnjena politička stranka Ujedinjena srpska jer je njen predsjednik gostujući u jednoj TV emisiji 28. septembra godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Odluke o izricanju navedenih novčanih kazni nisu pravosnažne, na njih se u roku od dva dana od dana prijema odluke može izjaviti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte

Idealan zakon neće značiti ništa, ako se nastavi blokirati rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Vladajuće političke stranke godinama odbijaju osvojiti nove zakone o sukobu interesa, a sve kako bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *