petak , 23 februar 2024
Home / Republika Srpska / Srpska prezadužena – kupljen socijalni mir

Srpska prezadužena – kupljen socijalni mir

Opozicija u Narodnoj skupštini Republici Srpskoj uputila je danas niz upozorenja na stanje u budžetu Republike Srpske, uz zahtjev da se zaustavi dalje zaduživanje i usvoji novi zakon koji će regulisati tu oblast.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić upozorio je danas da svi u Republici Srpskoj treba da budu zabrinuti imajući u vidu izvršenje budžeta i stanje deficita u fondovima u prvom polugodištu.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-u o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prvo polugodište ove godine, Čavić je rekao da je posebno zabrinjavajuća deflacija u Republici Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine.

-Deflatorni efekti su pogubni, jer znače smanjenje potrošnje, a time i tražnje, čime su efekti deflacije daleko lošiji od inflacije, kada je kontrolisana, u manjem je obimu i djeluje stimulativno na potrošnju i proizvodnju – rekao je on.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković upozorio je na dug Republike Srpske koji iznosi oko 5,5 milijardi KM, a da bi 2018. godine Srpska trebala da na otplatu dugova izdvaja gotovo polovinu budžeta.

-Ako Vlada Republike Srpske nastavi ovaj trend zaduživanja, za nekoliko godina će ući u dužničko ropstvo. Vlada pokušava da održava socijalni mir emisijom obveznica i trezorskih zapisa, koje su jedine tražene na Banjalučkoj berzi – tvrdi Marković istučući da istovremeno kasne pojedine isplate iz entitetskog budžeta.

-Simptomatično je da je u budžetu za rad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika probijen iznos na stavci – humanitarne akcije, što znači da on ne štedi, a za neke socijalne kategorije nema para – naveo je Marković.

Poslanik SDS-a Marinko Božović je naveo da stanje u budžetu pokazuje da je „Vlada Republike Srpske pokušavala da kupi socijalni mir“, isplatom plata na uštrb grantova i podsticaja.

-Onaj ko brani ovakakv izvještaj o stanju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci mora da bude prilično hrabar ili lud – ustvrdio je Božović.

I ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da su rashodi u prvom polugodištu bili manji od planiranog, ali su sredstva bila dovoljna za izvršenje ključnih funkcija svih institucija koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske.

Prioritet su bile isplate penzija, te socijalna davanja, a na trećem mjestu lična primanja korisnika budžeta.

Kaže da je iz samog izvještaja vidljivo da su prihodi izvršeni u značajno većem obimu u odnosu na 2015.

-Imamo pozitivno kretanje izvornih prihoda za čiju naplatu je nadležna Poreska uprava Republike Srpske i onih koji su u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Zadovoljni smo tendencijom rasta izvornih i prihoda od indirektnih poreza i poslije juna 2016., a nismo zadovoljni naplatom direktnih poreza u septembru ove godine. To je uvijek rezultat nakon izborne kampanje, da dođe do manjeg pada finansijske discipline kod poreskih obveznika – rekao je Tegeltija.

U narednim mjesecima biće, kaže, poduzete mjere da bi naplata prihoda bila u planiranom nivou.

I u današnjem radu Narodne skupštine, kao i juče, pojaviljivao se problem kvoruma.

Izvor: Fena

Pročitajte

Glana tužiteljka Olga Pantić javno priznala da OJT Bijeljina nije postiglo zadovoljavajuće rezultate

Olga Pantić, Glavna tužiteljka OJT Bijeljina danas je održala pres za medije u kojem je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *