ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / Republika Srpska / U Skupštini o izvršenju budžeta Srpske

U Skupštini o izvršenju budžeta Srpske

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće danas sjednicu razmatranjem Konsolidovanog izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je sinoć da ukupni konsolidovani prihodi i primici za prvih šest mjeseci iznose 1,653 milijardi KM, dok ukupni konsolidovani rashodi i izdaci u istom periodu iznose 1,631 milijardi KM.

Obrazlažući Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske u Narodnoj skupštini, Tegeltija je rekao da su budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 1,201 milijardi KM, što je 97 odsto u odnosu na planirani iznos.

Tegeltija je rekao da najznačajniju strukturu konsolidovanog izvještaja čine prihodi od indirektnih poreza u iznosu od 539,1 miliona KM, što predstavlja 92 odsto planiranih sredstava za prvih šest mjeseci.

Prihodi od direktnih poreza za prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 565,2 miliona KM, što predstavlja 101 odsto u odnosu na plan za prvih pola godine.

U strukturi direktnih poreza su prihodi od poreza na dohodak 79 miliona KM, prihodi od poreza na dobit 114 miliona KM, doprinos za socijalno osiguranje 366 miliona KM, te porez na imovinu 6,1 milion KM.

Tegeltija je rekao da su neporeski prihodi u ovom periodu ostvareni u ukupnom iznosu od 96,9 miliona KM, dok su primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ostvareni u iznosu od oko 100.000 KM.

On je dodao da su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci 2016. godine iskazani u iznosu od 1,098 milijardi KM ili 89 odsto od budžeta.

Budžetski rashodi za lična primanja budžetskih korisnika za prvih šest mjeseci ove godine iznose 360,2 miliona KM, rashodi po osnovu korištenja robe i usluga iznose 27,9 miliona KM, rashodi po osnovu subvencija 15,9 miliona KM, grantovi 3,3 miliona KM, a doznake na ime socijalne zaštite 105,1 milion KM.

Tegeltija je dodao da je ino-dug u prvih šest mjeseci redovno servisiran i da je za te potrebe izdvojeno 120,1 milion KM.

Poslanici će danas razmatrati godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za ovu godinu.

Biće razmatran i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o reviziji konsolidovanog godišnjeg izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, te izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za 2015. godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: Srna

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *