ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / Država preuzima oko 100 miliona evra dugova Petrohemije

Država preuzima oko 100 miliona evra dugova Petrohemije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država mora da preuzme dugove pančevačke Petrohemije od oko 100 miliona evra, kako bi mogla da nađe strateškog partnera.

“Petrohemija danas ima 50 miliona na računu, ali ćemo opet morati da vratimo dugove Petrohemije na kraju godine od oko 100 miliona evra”, rekao je Vučić novinarima posle otvaranja fabrike francuskog Mekafora u Kikindi.

On je istakao da je teško naći zainteresovanog investitora za ulaganje, ako postoje toliki dugovi.

“Želimo da postavimo stvari na čisto i da nemamo dugove iz prošlosti koji bi nas opterećivali, jer tako postoji neka šansa da pronađemo strateškog partnera”, rekao je on.

On je rekao da će biti drugačija sitacija kada se ti dugovi očiste i dodao da je namera da se zbog isplate dugova napravi “mali deficit u decembru”.

“Država Srbija je ‘krvarila’ zbog petrohemijskog kompleksa, u finansijskom smislu, i u decembru će to biti slučaj”, rekao je Vučić.

Ruda nacionalno bogatstvo, ne lokalno

Upitan da li će podržati inicijativu da rudna renta za vađenje energenata ostane opštinama, Vučić je rekao da svi koji to obećavaju to pričaju kad dođu na teren, jer građani vole to da čuju, ali da se radi o nacionalnom bogatstvu, ne lokalnom.

Dodao je da se ne samo u sporazumu o prodaji NIS-a, već i u drugim propisima u toj oblasti, napravilo bezbroj grešaka pre sedam-osam godina. Kaže da bi zbog tih grešaka i sebe “najrađe udarao motkom u glavu”, iako tada nije bio u vlasti, jer je “bio glup i nije se dovoljno borio dok je bio u opoziciji”.

“Mislim na način vađenja, nafte pre svega. Sad bih uzeo motku i lupao bih se po glavi, što nisam štrajkovao glađu pre sedam, osam godina, kad nisam bio u Vladi. Ali, šta da radite, naknadna pamet ne rešava problem”, napomenuo je Vučić.

On je upozorio i da nije realno da se rudna renta naplaćuje retroaktivno.

“A da to sad uvedemo, ne mislim da biste bili naročito srećni, pošto su nam inače prihodi od rudne rente apsolutno minimalni, zanemarljivi”, zaključio je Vučić.

Izvor: N1

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *