ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / Janković: Netačne tvrdnje, naneta šteta instituciji i meni

Janković: Netačne tvrdnje, naneta šteta instituciji i meni

Povodom teksta u dnevnom listu Danas, koji je objavio da je Saša Janković odlučio da bude nezavisni kandidat na predsedničkim izborima u Srbiji, zaštitnik građana je uputio demanti navodeći da je netačna tvrdnja lista nanela veliku štetu instituciji koju predstavlja, građanima koje ta institucija štiti i njemu lično.

U demantiju upućenom glavnom uredniku danasa Dragoljubu Petroviću, Janković objašnjava da mu je novinarka lista Danas poslala juče, 19. oktobra u 14.37 časova, SMS poruku sa pitanjem da li je tačno da je odlučio da se kandidujete za predsednika Srbije kao nezavisni kandidat.

“Poruka mi nije isporučena do danas u ranim jutarnjim časovima, što pošiljalac poruke vidi. Sa novinarkom nisam ni u kakvim prijateljskim vezama, niti blisko sarađujemo. Ipak, iako je bilo jasno da poruku nisam primio, a kamoli na nju imao vremena da odgovorim, već istog dana štampali ste i na naslovnoj strani bez ikakvih rezervi objavili moju ‘odluku’ kao činjenicu. Tek se na trećoj strani pozivate na anonimne ‘izvore iz opozicionih stranaka'”, piše u demantiju Saše Jankovića uredniku Danasa.

Janković podseća da je više puta javno izjavio da radi svoj posao bez rezerve i da na pitanje o kandidaturi za predsednika ne može da odgovori, obrazloživši i razloge za to.

“I ovaj put ću da ih ponovim: Izbori nisu raspisani, moju dužnost obavljam u punom kapacitetu, kao što to sa svojom čini i predsednik države Tomislav Nikolić. Zato je isticanje svake kandidature u ovom momentu neprimereno i štetno, a ako to čine ljudi na državnoj funkciji, smatram i neodgovorno”, kaže Janković.

Istovremeno Janković navodi da ne dolazi u obzir ni odricanje od prava da, kada tome bude vreme, učestvuje u izborima.

“To posebno, jer sam kao Zaštitnik građana i na svom primeru dužan da pokažem da niko ne sme da dozvoli da omalovažavanjem i diskreditacijom, političkim spletkarenjem i drugim pritiscima bude lišen Ustavom i zakonom zagarantovanih prava – bilo to pravo na porodiljsko odsustvo, dnevnicu, dečiji dodatak, rad, socijalnu pomoć, ili pravo da bira i bude biran. Jer, niko nije vlasnik tih prava, niti nosilac suverenosti u Republici Srbiji sem građana”, navodi Janković u demantiju listu Danas.

Izvor: N1

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *