ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Novalić: Vlada FBiH radi sasvim normalno

Novalić: Vlada FBiH radi sasvim normalno

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako Vlada FBiH radi sasvim normalno te izrazio očekivanje da će zastoji u radu Parlamenta FBiH uskoro biti riješeni.

“Kada je u pitanju rad federalne Vlade, ona je izvršno, a ja bih rekao i tehničko tijelo koje servisira programe i politike koalicijskih partnera. Što se tiče toga, Vlada FBiH radi sasvim normalno. Problem je tog zastoja na parlamentu koje je najveće zakonodavno tijelo, a ja ne diskutiram o tome da li on treba više ili manje raditi”, kazao je premijer, odgovarajući na pitanje kakvi su odnosi u Vladi između koalicijskih partnera i je li moguće očekivati rekonstrukciju Vlade FBiH.

Dodao je kako 18 točaka koje su već davno prošle na Vladi FBiH stoje na Parlamentu iz mnogo razloga.

“Neki su zakoni vrlo teški i složeni pa zahtijevaju dugu javnu raspravu, dok s druge strane postoji niz točaka koje uopće nisu problematične…Ja mislim da jedna od razloga zastoja predstavljaju izbori koji uvijek dovode do kolizije rada parlamenta”, naglasio je Novalić.

On je i najavio sastanak svih aktera ova doma Parlamentarne skupštine FBiH i predstavnika Vlade na kojem, će biti riječi o tome kako otkočiti taj proces, a koji se održava u Mostaru.

“Mogućnosti jedna vlade da otkoči rad parlamenta nisu pretjerano velike, no zato ćemo sjesti danas svi zajedno i vidjeti kako to otkočiti”, zaključio je.

S druge, pak, strane kada je u pitanju rekonstrukcija vlasti, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističe kako što se tiče njega osobno, kao i HDZ-a BiH takvih izmjena neće biti.

“No, nismo dovoljni samo mi”, naglasio je te najavio sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom koji će se održati sutra u Banjoj Luci, a na kojem će se razgovarati, o kako je kazao, sličnim temama.

Osim toga, najavio je kako će idući tjedan razgovarati s predstavnicima svih stranka na razini BiH, dok će nakon povratka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića iz Irana doći do okupljanja svih stranaka.

“Najbolji način da provjerite funkcionira li nešto jeste u parlamentu. Jučerašnji primjer najbolje pokazuje da se ne može improvizirati oko ozbiljnih stvari”, kazao je Čović, misleći pritom na jučerašnju sjednicu Zastupničkog doma FBiH.

“Znači da pred javnosti ne smijemo izlaziti na način, da se na jedan praktičan način vidi da vlast ne funkcionira. Jučer se to na jedan vrlo praktičan način vidjelo”, zaključio je.

Hrvatski član Predsjedništva BiH na kraju je ipak izrazio nadu kako bi se to pitanje trebalo riješiti te ponovio kako europski put BiH nema alternative.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *