petak , 23 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Bh. ministar na mobitel mjesečno potroši nečiju plaću

Bh. ministar na mobitel mjesečno potroši nečiju plaću

Visina prosječnih penzija i najnižih plaća godinama se u Bosni i Hercegovini nije značajno promijenila.

Ovaj ugroženi dio stanovništva, kako se to ovdje kaže, jedva “sastavlja kraj s krajem“, mirovine često kasne, plaće također, a uglavnom nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe. Umjetnost preživljavanja ovdašnjih penzionera pravi je odraz stanja u kojem se društvo nalazi. A opet su, istraživanja kažu, najredovnije platiše računa za komunalne usluge.

Dok penzioneri preživljavaju, institucije se rasipaju. Samo u 2015. godini, samo jedna čestitka hrvatskog člana Predsjedništva BiH u novinama koštala je 1.750 KM + PDV, iznos koji pokriva pet iznosa prosječnih penzija. A iznosi minimalnih plaća? Statistika kaže, iznos koji dobar dio stanovnika ove zemlje na ime plaće dobije mjesečno (oko 400 maraka), manji je od iznosa koji za troškove mobitela svakog mjeseca na raspolaganju ima jedan državni ministar, Civilnih poslova recimo.

Ti troškovi telefona! Uz razumijevanje potrebe komuniciranja institucija, međusobnog i s “vanjskim svijetom“, porazno djeluje podatak iz Pravilnika o korištenju telefona Ministarstva civilnih poslova dostupnom na internetu.

Tamo piše da je ukupni godišnji budžet za pokrivanje troškova mobilnih telefona službenika Ministarstva u 2015. godini iznosio oko 33.000 maraka. Pojedinačni dozvoljeni troškovi za korištenje mobitela pokazuju da je mjesečni (dozvoljeni) trošak ministru – 500 maraka, a njegovom zamjeniku 200 maraka. Sekretar Ministarstva za troškove mobilnog telefona mjesečno može potrošiti 150 KM, a za ovu vrstu troškova, predviđeno je i da kurir u Ministarstvu prima novac. Simboličan, ali redovan. U nastavku pogledajte koliko novca u Ministarstvu civilnih poslova mjesečno može dobiti za troškove mobilnih telefona.

mobitel

Izvor: N1

Pročitajte

SIPA vrši pretrese: Na meti poslanik Kenan Uzunović, tereti se za davanje lažnog iskaza u vezi imenovanja Vlade FBiH

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu rano jutros započeli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *