sreda , 10 avgusta 2022
Home / Region / Krivokapić: Zašto Đukanović nije smijenio Markovića i šefove ANB i policije

Krivokapić: Zašto Đukanović nije smijenio Markovića i šefove ANB i policije

“Nemate državno ponašanje, imate partijsko ponašanje. Pink i Informer mašinerija određuju i govore šta se desilo u Crnoj Gori. Pink je postao izvršna vlast”, naveo je Krivokapić

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić gostuje uživo na TV Vijesti u emisiji “Načisto”.

Ako lider DPS i premijer Milo Đukanović nije znao da se sprema napad na njega i državu, zašto onda nije smijenio Duška Markovića, šefa ANB i Uprave policije, upitao je Krivokapić.

“On je smjenjivao ljude i za mnogo manje od toga kada nešto nije znao”, naveo je Krivokapić. Lider SDP ukazuje i na to da nije zatražena pomoć NATO, i da čak ni ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić nije znala da oružane snage navodno kreću na Crnu Goru.

Krivokapić je ocijenio da Demokratska partija socijalista nije ostvarila stvarnu pobjedu i da ta partija visi u prostoru jer nema većinsku podršku. On je naveo da SDP-u nije prihvatljiva nijedna Vlada u kojoj je premijer iz DPS i da je DPS ostavio državu podijeljenu jer opozicija nije priznala izbore.

“Građani ne mogu biti slobodni u atmosferi zastrašivanja, u danu kada se izvode policijske akcije”, naveo je Krivokapić komentarišući dešavanja na dan izbora. On je poručio da bi odgovorni lideri pozvali opozicione lidere i tražili prekid izbora u atmosferi državnog udara.

“Zašto se, ako je u izgledu najveće krvoproliće u Crnoj Gori od II svjetskog rata, ne nazovu hitno organi koji bi analizirali situaciju, ocjenu bezbjednosti i donijeli odluku šta se radi, a to nemate evo ni skoro 15 dana kasnije”, pita Krivokapić.

Lider SDP navodi da vjeruje specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i da vjeruje da se radi o časnom čovjeku i profesionalcu, ali i da časni ljudi mogu biti obmanuti. Na pitanje da li smatra da je postojala realna prijetnja, Krivokapić zaključuje da je prijetnja postojala bilo da se radi o realnom pokušaju državnog udara ili montiranom državnom udaru, jer se u oba slučaja na vlast dolazi ili ostaje mimo Ustava. On je naveo da bi trebalo zabraniti i kazniti sve političke subjekte koji su bili povezani sa tim dešavanjima.

Krivokapić je naveo da je predlaganje Duška Markovića za predsjednika Vlade samo “produžetak prošlosti” i podsjetio na sličan potez kada je za premijera postavljen Igor Lukšić.

On je ocijenio da je to što Milo Đukanović nije kandidat za premijera jeste velika prevara birača DPS jer je on iznio čitavu kampanju, i dodao da su ovi izbori pokazali da je DPS spreman da brani vlast po svaku cijenu.

Krivokapić je podsjetio i da Pozitivna Crna Gora nije priznala rezultate izbora, što je jedinstven slučaj da vladajuća partija ne prizna izbore.

On je naveo da za opoziciju nije sporan njihov rezultat na izborima i rezultat manjinskih partija, jer taj dio nije pokraden i da traže nove izbore koji bi mogli biti održani kada i predsjednički izbori 2018. godine.

“NATO Crna Gora ne može da izdrži način vladanja kakav je ustanovio Milo Đukanović”, kaže Krivokapić odgovarajući na pitanje da li se Đukanović sprema da bude kandidat za predsjedničke izbore.

Krivokapić je pitao zašto Ministarstvo odbrane, Agencija za nacionalnu bezbjednost i ostale službe nisu informisale premijera Đukanovića da se sprema napad na njega i institucije sistema. On je naveo da to ukazuje na to koliko je slaba država i kao primjer naveo to što se toliko iščekivala izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića o stvarima u Crnoj Gori.

“Nemate državno ponašanje, imate partijsko ponašanje. Pink i Informer mašinerija određuju i govore šta se desilo u Crnoj Gori. Pink je postao izvršna vlast”, naveo je Krivokapić dodajući da je to još jedan od pokazatelja haosa u vladajućoj strukturi.

Krivokapić je kazao da je vrlo bitno što je Demokratski front dao blanko ponudu da podrži manjinsku vladu u kojoj ne bi bilo predstavnika te koalicije.

On ukazuje i da nikada nije bilo manje predstavnika manjinskih naroda u parlamentu nego što bi bilo na osnovu preliminarnih rezultata izbora koje je proglasio DIK. “Znaju koliko je i njima oteto i šta je interes Crne Gore”, kazao je Krivokapić.

Lider SDP je podsjetio i da je devedesetih advokat koji je branio manjine bio iz rukovodstva SDP, a da je ministar pravde bio sadašnji predsjednik Filip Vujanović.

Krivokapić je podsjetio i da je Đukanović 2013. godine nudio Demokratskom frontu da uđe u Vladu i to pred Samit u NATO, i da je tek nakon što su ga javno odbili, kazao da nije mislio na tu političku grupaciju.

Izvor: Vijesti

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *