sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Radončić od tužioca traži ozbiljna pitanja?!

Radončić od tužioca traži ozbiljna pitanja?!

U Palati pravde u Prištini počelo je svjedočenje bosanskohercegovačkog biznismena, lidera SBB-a i delegata u Domu naroda BiH Fahrudina Radončića u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Radončićevo svjedočenje počelo je ispitivanjem specijalnog tužioca Andrewa Hughesa, koji se, između ostalog, interesovao za način na koji je Radončić kupio određenju nekretninu i da li je za nju platio u kešu.

„Ja bih od gospodina tužioca očekivao da postavi ozbiljna pitanja. Mi plaćamo sve preko računa, mi ne radimo s kešom“, odogovorio je Radončić, dok je Besnik Beriša, advokat Nasera Keljmendija, objasnio da se Radončić na sudu nalazi u svojstvu svjedoka i to, kako je rekao, svjedoka tužioca.

Specijalno tužilaštvo Kosova protiv Keljmendija je podiglo optužnicu jula 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci.

Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

Svjedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku, prenijela je regionalna N1TV.

Početkom 2015. je prvi put najavljeno da će Radončić svjedočiti u ovom slučaju, a njegovo svjedočenje je nekoliko puta odlagano.

Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svjedoka putem video linka iz Sarajeva.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo, ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom na to da, kako se navodi, „između dvije zemlje ne postoji diplomatska, politička a ni pravosudna saradnja“.

Inače, Keljmendijevo ime je već dugo godina na crnoj listi SAD, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne substance od Turske do srednje Evrope.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maja 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015. Keljmendi se tada izjašnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice optužujući bh. pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje pocesa.

Izvor: Tanjug

Pročitajte

Cvjeta crno tržište oružja: “Policija vrlo malo radi na oduzimanju onog nelegalnog”

Veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa smrtnim ishodima i teškim povredama u proteklom periodu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *