ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / VUČIĆ: Neko u Prištini želi da ponižava Srbiju, tako nećemo da razgovaramo!

VUČIĆ: Neko u Prištini želi da ponižava Srbiju, tako nećemo da razgovaramo!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da novi uslovi koje je Priština postavila za nastavak dijaloga u Briselu pokazuju da kosovska strana ne želi razgovor

On i dodao da će o tim stvarima razgovarati na sednici Vlade i na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Vučić je novinarima rekao da je ono što se od Srbije zahteva za njega neverovatno i da ukazuje da neko na prištinskoj strani ne želi dijalog, već da želi ponižavanje Srbije.

– Mi smo opredeljeni za dijalog, opredeljeni smo za različite vrste kompromisa, ali to je ovako nemoguće. Bezbroj puta smo prećutali besmislice o genocidu, ne samo zato što smo hteli da napredujemo na evropskom putu, već i zato što smo uvereni da su dobri odnosi sa Albancima preduslov napretka u regionu – rekao je Vučić.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri ranije je rekla da Priština kao uslov za nastavak briselskog dijaloga traži da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da plati ratnu štetu i da se utvrdi međusobna granica.

Premijer Srbije je takođe izrazio sumnju da su te izjave date samostalno i naveo da one ne doprinose rešavanju problema.

Odgovarajući na pitanje o mogućim pokušajima destabilizacije prilika u regionu, Vučić je rekao da se ne boji ničega, ali da se nada da to niko ne želi.

– Sve se nadam da niko ne želi destabilizaciju prilika na Balkanu. Ali, sve što se dešava ne govori u prilog mojim nadanjima… Znam mesto Srbije i nikada neću dozvoliti da neko baci kamen na Srbiju, a da ja ne odgovorim. Ali neću da se junačim tuđim telima ili tuđim novcem. Naš posao je da sačuvamo mir. Uvek smo spremni da razgovaramo, ali ne pod uslovima pod kojima smo mi poniženi. Ne možete u dijalog ako postavljate uslove. Onda to nije dijalog. Plašim se da neki to ne razumeju – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da situacija nije jednostavna iz mnogo razloga i da se brine da bi to moglo da poremeti čitav region u privlačenju novih investicija i u onome što je najvažnije, a to je poboljšanje ekonomskih rezultata.

Izvor: Informer

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *