sreda , 21 februar 2024
Home / Republika Srpska / Novi problemi s kreditom MMF-a

Novi problemi s kreditom MMF-a

Velika galama koju proizvodi Vlada Republike Srpske u vezi sa uvođenjem plavog dizela, praćena zabrinutošću za novu tranšu kredita MMF-a i već uobičajenim napadima na Savez za promjene, ima cilj da prikrije prave razloge zbog čega bi zaista moglo doći do ugroženosti aranžmana sa MMF-om.

Naime, ključni razlog, i zbog toga misija MMF-a i dolazi u BIH, jeste otpor Vlade Republike Srpske da sprovede dogovorene i potpisane reforme u sektoru bankarstva.

Vlada premijerke Željke Cvijanović odbija preporuke stručne i nezavisne revizije želeći da i dalje zadrži potpunu kontrolu nad svim procesima i tokovima u bankarskom sistemu.

cd

Zbog toga i novi prijedlog zakona o bankama ne uključuje standarde uobičajene u regionu ili zemljama EU.

Isto tako, Republika Srpska odbija da prihvati uobičajenu ulogu Agencije za osiguranje depozita želeći da i dalje bez jasnih kriterijuma koristi sredstva za isplatu depozita u propalim bankama.

Ovo su, a ne plavi dizel, stvarni razlozi zbog čega je ugrožena nova tranša kredita MMF-a.

Ovo je ujedno bilo i najspornije pitanje kod formulisanja Pisma namjera, a Vlada Željke Cvijanović pristala je na postavljene uslove MMF-a doslovno u posljednji čas kako se MMF ne bi povukao iz pregovora.

MMF je insistirao na nezavisnoj reviziji bankarskog sektora kako se ne bi ponovila epizoda s Bobar bankom i Bankom Srpske, čija je likvidacija poreske obveznike oba entiteta koštala stotine miliona KM.

Izvor: SB

Pročitajte

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije RS Siniša Kostrešević u posjeti PU Bijeljine i OJT Bijeljina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan posjetio je danas Policijsku upravu Bijeljina sa direktorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *