ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Mektić: Slučaj „Bobar banka“ je izgubljen

Mektić: Slučaj „Bobar banka“ je izgubljen

„Sve vrijeme svog mandata proveo sam radeći sa bezbjednosnim agencijama u nastojanju da animiram i podstaknem borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Korupcija je duboko ušla u sve sfere našeg društvenog, ekonomskog i političkog života“, rekao je ministar bezbjednosti u SM BiH za N1.

Korupcija i kriminal sprječava razvoj BiH i nanosi ogromnu štetu ovoj državi, proizvodi direktne posljedice kao što su pad standarda i siromaštvo, dodao je Mektić.

Kako kaže, jedino rješenje i izlaz je pokretanje svih mehanizama da se taj problem stavi pod kontrolu i suprotstavljanje toj pošasti.

„To može samo da uradi odlučno tužilaštvo i policijske agencije koje će u punom smislu biti servis tužilaštvima“, poručuje ministar bezbjednosti u SM BiH.

Dodaje da je pravosudni sistem BiH prošao kroz nekoliko promjena i da su se uloge tužilaštava i policije promijenile.

„Trebalo nam je vremena da se snalazimo. Ključna stvar stoji na tužilaštvu i policiji kao servisu. Gdje god ne postoji opredjeljenje, gdje tužioci kalkulišu, gdje dolazi do izražaja njihovo neznanje i nekompetencije, ti procesi su zapali u krizu“, tvrdi Mektić.

Ministar bezbjednosi u SM BiH navodi da je, kako kaže, ova pojava postala zabrinjavajuća.

„To je postalo zabrinjavajuće, poprima jednu enormnu zabrinutost. Tužilaštvo BiH je osnovano sa ciljem da se bavi sprečavanjem, otkrivanjem i procesuiranjem najtežih oblika korupcije i kriminala. Ako nemamo tu rezultat, možemo to direktno vezati sa činjenicom da se ne možemo boriti sa tim problemom“, kaže Mektić.

Kada je u pitanju Bobar banka, Mektić kaže da je nevjerovatno to što se dešavalo sa ovim slučajem na Tužilaštvu BiH.

„Najavljivan je kao krupan i težak kriminalan predmet. U najmanju ruku se očekivalo da takvi predmeti moraju imati prioritet. Ali je Tužilaštvo ušlo na takav neozbiljan i neodgovarn način.

Desetine puta su najavljivane optužnice, ali je optužnica daleko. Sumnjam da će uopštee biti moguće okončati predmet, on je izgubljen za Tužilaštvo zbog nemarnosti tužioca.

Taj je predmet sada dat drugom tužiocu. Ništa više nije isto u odnosu na vrijeme kada su te osobe uhapšene. Ne vjerujem da će oni uopšte ponoviti izjave koje su dali.

Očigledna je nemarnost i propust postupajućih tužioca i glavnog tužioca. Slučaj je izgubljen. Zar neko ne treba snositi odgovornost? Tamo je stanje da se ništa ne rješava, da se ništa ne događa. Kada su uvidjeli da ništa ne mogu da riješe, počeli su se baviti marginalnim predmetima“, kazao je Mektić.

Kako kaže, milijarde i milijarde štete je načinjeno ovoj državi i prebačeno u privatne džepove.

„Neko smatra da je to normalno stanje. Političke elite su omogućile ovakvu pljačku i krađi i direktno učestovale u njoj. Ako čekate podršku politike, nećete je dobiti. Imaju sve instrumente i alate da se upuste u takve borbe. Činjenica je da je korupcija ušla u pravosudni sistem i ozbiljno smo ugroženi kako izaći iz tog stanja“, poručio je Mektić.

Izvor: N1

Pročitajte

Republiku Srpsku očekuje novi rast cijena polovnih vozila

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *