sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Šta je sa bh. helikopterima u Turskoj?

Šta je sa bh. helikopterima u Turskoj?

Četiri borbena i jedan transportni helikopter koji su nekada pripadali vojsci Federacije BiH, a potom Oružanim snagama naše zemlje više od dvije decenije nalaze se u Turskoj. Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH postavila je pitanje Ministarstvu odbrane BiH o statusu helikoptera.

Još početkom 2015. godine Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dopisom obavijestilo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo odbrane o statusu helikoptera koji su okarakterisani kao neperspektivna vojna imovina.

„U dopisu je najavljeno da će uništenje tih helikoptera početi 1. februara 2015. godine. Ministarstvo odbrane je formiralo posebnu komisiju koja je izvršila provjeru mogućnosti da se sredstva transportuju u BiH ili da se eventualno pronađe kupac. Komisija je u svom izvještaju predložila da se u dogovoru sa drugom stranom pristupi njihovom uništavanju bez dodatnih troškova po Ministarstvo odbrane BiH. Izvještaj je dostavljen i Predsjedništvu BiH koje je podržalo takvo rješenje“, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane BiH zastupnici Majkić. Od Ministarstva odbrane Turske je zatražena informacija o statusu helikoptera Mi 24

Sredinom jula ove godine vojno-diplomatski predstavnik BiH u Turskoj se sastao sa predstavnicima Oružanih snaga Turske, odnosno Uprave za logistiku Oružanih snaga te zemlje.

„Tokom sastanka Turska strana je izjavila da je Ratno vazduhoplovstvo OS Turske pristupilo uništavanju ovih sredstava uz skladu sa notom upućenom preko Ministarstva vanjskih poslova te se ta nota ujedno smatra i pisanom obavijesti da će predmetna sredstva biti uništena u kapacitetima turskih oružanih snaga“, navodi se u odgovoru.

MInistarstvo odbrane BiH je dopisom od 5. augusta ove godine uputilo pitanje vojnom predstavniku BiH u Turskoj kojim je zatraženo da se od Ministarstva odbrane Turske pribavi pismena informacija o statusu helikoptera Mi 24.

„Uzimajući u obzir otežano funkcionisanje sistema odbrane Republike Tuske, a koje je nastalo nakon događaja poslije 15. jula 2016. godine, od vojnog predstavnika BiH u Turskoj smo obaviješteni da se u skorije vrijeme ne očekuje pribavljanje tražene informacije od Ministarstva odbrane Turske“, navodi se u odgovoru.

Izvor: N1

Pročitajte

(VIDEO) HAOS NA GRANICI POLJSKE SA UKRAJINOM Narod MASOVNO izlazi na ulice, blokade su, isplivale grozne fotke, DOSTA IM JE

Poljski farmeri će danas intenzivirati proteste na granici sa Ukrajinom, blokirajući skoro sav saobraćaj, u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *