ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Verbalni ‘građanski rat’ u BiH!

Verbalni ‘građanski rat’ u BiH!

Nikada teža politička situacija u BiH – mišljenje je gotovo svih političara i analitičara u BiH, i to baš u vrijeme kada će EU pred BiH staviti hiljade pitanja koja će odlučiti o pripremljenosti BiH za status kandidata.

Političari konstatuju problem, ali se ne trude da promijene retoriku i ponašanje. Analitičari upozoravaju – na sceni je verbalni građanski rat u BiH.

Za manje od mjesec dana iz Brisela u Sarajevo ponovo će doći komesar za proširenje EU Johanes Han. Han je već najavio da će donijeti nekoliko hiljada pitanja na koja BiH mora odgovoriti i dokazati da je ozbiljna u namjeri i tvrdnjama da želi kandidatski status.

Političari iz BiH moraće za istim stolom usaglašavati stavove i ambicije. Kako sada stvari stoje političari iz BiH su spremni jedino biti rogovi u vreći. Najglasniji, ko drugi nego predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a, a ujedno i prvi čovjek Republike Srpske – Milorad Dodik.

„Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je sam svojim pometnjama i odlukama izašao iz onoga što je zakonski okvir. Htio-ne htio neumitno će se naći na udaru i sudova u BiH i međunarodne zajednice, OHR-a, i sila i velesila. To je njegova odluka i mislim da je Dodiku bolje da mjenja svoje ponašanje nego da on bude promjenjen“, rekao je Izetbegović.

Kao i uvijek nije se dugo čekalo da Dodik odgovori. Brže-bolje je iz Kine, gdje je bio u zvaničnoj posjeti, rekao da je Bakir Izetbegović, kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, posljednji čovjek koji može nekome da prijeti i nekoga da mijenja. On pokušava da ostvari san svoga oca Alije i da od BiH stvori islamsku državu, poručio je tada Dodik. Potom se vratio u Banjaluku i nastavio:

“Što se tiče njega, on ima ozbiljan problem sa svojom pozicijom. Na lokalnim izborima nije baš tako sjajno prošao. Izgubio je i Srebrenicu, za koju je govorio da mu je veoma bitna. Njegov otac nacije Erdogan ne stoji baš dobro“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao:

„Logično da kao gubitnik opet okreće priču i debatu ka meni i Republici Srpskoj, a on mene već duže vrijeme zabavlja.“

Već je poznata Dodikova uvredljiva retorika za predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH, koje naziva izdajnicima, poslušnicima, podanicima. Predstavnici Saveza za promjene odlučili su da prekinu svaki oblik saradnje s predsjednikom Srpske i njegovim SNSD-om. Posebno nakon najave “crne knjige”.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica je rekao da se Dodik ponaša kao „klasični diktator“ te da s njim neće biti nikakve komunikacije i saradnje.

Univerzitetski profesor, komunikolog Mladen Mirosavljević kaže za RSE da se stiče utisak da u BiH vlada neki oblik verbalnog građanskog rata.

„Svjedoci smo svakodnevne, pri tome neargumentovane i neodgovorne komunikacije u javnom prostoru, tako da u Bosni i Hercegovini i poslije dvadeset godina se i dalje govori o međunacionalnim sukobima i podjelama, i to je u principu matrica na kojoj se u BiH neprestano dobijaju svi poslijeratni izbori.

Sada je, doduše, priča sa nivoa Bosne i Hercegovine i međunacionalnog, recimo u Republici Srpskoj, svedena na nivo priče o nacionalnim izdajnicima i patriotima, pri čemu su izdajnici svi oni koji su za Bosnu i Hercegovinu kao državu i svi oni koji su za saradnju sa bošnjačkim strankama“, naglašava profesor Mirosavljević.

Tako u BiH političari stalno kreiraju i proizvode sukobe, održavaju tenzije umjesto da se okrenu razvoju i napretku u BiH, u kojoj oko milion stanovnika živi na granici siromaštva, a njih više od 600.000 živi ispod te granice. Nadali smo se, naivno, da će tenzije i otvoreno neprijateljstvo prestati nakon referenduma u Srpskoj i lokalnih izbora, kaže za RSE novinar “Slobodne Bosne” Suzana Mijatović.

„Međutim, sada se situacija dodatno zakomplikovala zbog sukoba između SNSD – a, koji ima vlast u Srpskoj i Saveza za promjene, koji je u Savjetu ministara. Taj sukob bi mogao donijeti još mnogo problema, posebno ako se ima u vidu koordinacija između državne i entitetskih vlasti. Uprkos uvjeravanju pojednih političara ne vidim ni značajniji napredak u Federaciji“, smatra Mijatović.

Mehanizam koordinacije, provođenje presude Ustavnog suda BiH o Mostaru, neodržavanje izbora u Stocu, referendum o Danu RS, odnos prema rezultatima popisa stanovništva, promjene Ustava i Izbornog zakona – samo su neke od tema u kojim su stavovi političara zakovani na suprotnim stranama.

Hoće li tako biti i za dvadeset dana, kada po raport u BiH dođe Johanes Han koji bi BiH mogao ukrcati u posljednji vagon voza za EU.

Izvor: BN

Pročitajte

Republiku Srpsku očekuje novi rast cijena polovnih vozila

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *