utorak , 5 decembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Dodik: Izetbegović je Srbin koji bježi od svog porijekla

Dodik: Izetbegović je Srbin koji bježi od svog porijekla

Predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je intervju za agenciju Srna u kojem je govorio o mnogim dnevno-političkim aktuelnostima.

Dodik je napomenuo da je “Ustavni sud jedno dekadentno mjesto u kojem se radi pod plaštom neke velike priče i namještenih ambasadora” koji govore kako je to pravično, a oni u svojoj zemlji ne bi trpili da “im dođe stranac i nešto namjesti”.

“Oni /time/ govore da smo mi svi ovdje budale – i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Ja neću da živim u takvoj državi”, istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da će istovremeno politika Republike Srpske biti kritički odnos prema nadležnostima prenesenim na nivo BiH, čije će vraćanje tražiti.

“Mi ćemo u doglednom vremenu pripremiti sve zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje. Predložićemo na nadležna mjesta, a ako /drugi to/ neće – znaćemo da neće, ali ćemo tada to znati institucionalno”, istakao je Dodik.

On je pojasnio da, kada govori o nadležnostima u BiH i njihovom vraćanju, govori o formalno-pravnim pozicijama, a formalno-pravna pozicija BiH je Dejtonski sporazum i njegov Ustav.

“Ono što piše u Ustavu je potpuno različito od onoga što jeste u stvarnosti, i tu stvarnost treba preispitati i dovesti u ustavne okvire”, kaže Dodik.

Predsjednik RS-a ističe da u tom pogledu govori o poštivanju i opstanku međunarodnog ugovora najvećeg autoriteta – Dejtonskog sporazuma, a ne o povratku u prošlost kako to bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čini govoreći da bi Bošnjaci mogli tražiti “povratak na 1991. godinu i Ustav Republike BiH” ukoliko Dodik nastavi sa insistiranjem na vraćanju prenesenih nadležnosti.

“Ako već hoće da ide do kraja, mogli bi otići i nekoliko vijekova unazad pa bi se ispostavilo da je Bakir Izetbegović Srbin, pa da mu kažem `tvoji su preci bili naši ljudi i nemoj bježati od toga`”, rekao je Dodik i napomenuo da samo traži poštivanje međunarodnog ugovora i da se o tim stvarima mora razgovarati.

Kao primjer problema oduzimanja nadležnosti što se čini pravnim nasiljem u BiH, Dodik navodi pitanje vojne imovine koja se želi oteti Republici Srpskoj.

“To je nasilje u BiH. U trenutku najvećeg autoriteta visokog predstavnika Pedija Ešdauna, koji je bio arogantan i posvećen muslimanskim interesima u BiH, on se nije usudio da radi ovo, a sada pokušavaju da to učine. Naravno da to neće proći. Možete da donosite kakve hoćete odluke, da nas optužujete za nepoštivanje vaših sudova, to nas ne zanima”, poručio je Dodik.

Izvor: N1

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *