petak , 23 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / „Političke elite umiješane u kriminal“

„Političke elite umiješane u kriminal“

Ukoliko Tužilaštvo BiH nastavi sa dosadašnjim načinom vođenja istraga postoje realne šanse da najveće kriminalne afere u BiH ostanu neriješene, a krivci nekažnjeni, rekao je ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

“Pozivam vršioca dužnosti glavnog tužioca, izađite i objasnite šta je s tim predmetima. Zašto se ne završavaju te istrage. Javnost ima pravo da zna zašti tri godine nema optužnice u predmetu `Pandora`. Nas ne interesuje nikakva vrsta dokaza kojom ćete ugroziti istragu, ali nemojte se kriti frazama. Sve to dokazuju i neke istraživačke priče vaše kuće (BN TV), kada govorite o uvozu plina, o pranju papira uz pomoć fiktivnih firmi”, kaže ministar Mektić.

Mektić je u emisiji “Puls” BN televizije rekao da je kao odgovor za njegovo zalaganje za borbu protiv kriminala i korupcije i sam postao predmet interesovanja Tužilaštva BiH.

“Prije neki dan me pozvala jedna tužiteljka iz Tužilaštva BiH i kada sam došao rekla mi je; `Ja vas gospodine Mektiću moram saslušati u svojstvu osumnjičnog. Vi ste na 53. sjednici Savjeta ministara diskutovali o tenderu, koji je Agencija za identifikaciona dokumenta raspisala za izgradnju objekta za smještaj te agencije u Banjaluci`. Ja tada sam rekao da je tender raspisan za 30.000 m2, a kada sam pitao direktora koliko vam prostora treba rekli su 5-6.000 kvadrata. Time sam ja, navodno, vršio pritisak na direktora agencije”, potvrdio je Mektić.

Korupcija i kriminal u BiH najviša pogađa građane BiH, kaže Mektić, jer osim što im uzima novac dodatno ih i zadužuje.

“Pitanje je da li bi mi klečali pred vratima MMF-a, a sada klečimo, molimo i bezuslovno pristajemo na sve njihove zahtjeve. Kada je u pitanju dobijanje tranše kredita niko ne pominje ni prijenos nadležnosti, ni oduzimanje nadležnosti, ni hoće li to pogoditi stanovništvo. Samo se gleda u tu tranšu, jer je to kao kiseonik na 6.000 metara nadmorske visine”, objašnjava Mektić.

Mektić je potvrdio da neće odustati od borbe protiv kriminala i korupcije, jer je to jedini put napretka, bez obzira, kako kaže, na sve pritiske koje trpi.

Izvor: BN

Pročitajte

Idealan zakon neće značiti ništa, ako se nastavi blokirati rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Vladajuće političke stranke godinama odbijaju osvojiti nove zakone o sukobu interesa, a sve kako bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *