nedelja , 2 aprila 2023
Home / Republika Srpska / 9. januar u Republici Srpskoj sekularni praznik, a u Brčko distriktu krsna slava

9. januar u Republici Srpskoj sekularni praznik, a u Brčko distriktu krsna slava

Dan Republike Srpske, 9. januar, više nije državni nego republički praznik kada neće raditi republički organi i oraganizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Da je 9. januar republički praznik danas je šturo saopštilo ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, pozivajući se na nedavno usvojeni zakon o Danu Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Osim da će to biti neradni dan, resporno ministarstvo, odnosno Vlada Republike Srpske koja je obavezna po zakonu, nije saopštila načine praznovanja dana kada je nastala Republika Srpska.

Ovim je još jednom potvrđeno da je SNSD-ova vlast prihvatila odluku Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim da se 9. januar obilježava Danom Republike Srpske, kao i da je izmanipulisana volja građana Republike Srpske iskazana na referendumu da se 9. januar obilježava kao državni praznik.

Prema nedavno usvojenom zakonu o Danu Republike Srpske, koji su pored poslanika skupštinske većine podržali i poslanici opozicione SDS, 9. januar je sekularni praznik, a vlada odlukom reguliše način obeležavanja i praznovanja na cijelom prostoru Republike Srpske.

Ovim zakonom se određuje nadležni organ koji uređuje način kako građani, republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužno-preduzetničke delatnosti obeležavaju i praznuju Dan Republike.

I dok se čekala odluka vlade o načinu praznovanja, pozivnice za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske – u organizaciji predsjednika RS Milorada Dodika otišle su na brojne adrese.

Najavljene su razne manifestacije, među kojima je i parada brojinih sadašnjih i bivših funkcionera RS, kao i pripadnika vojnih i policijskih struktura, koji će “marširati” od zgrade vlade do Trga Krajine u Banjaluci.

U zvaničnim pozivnicama predsjednika RS nema vjerskog dijela lomljenja slavskog kolača, koji će se najvjerovatnije i ove godine obaviti samo u banjalučkom pravoslavnom hramu kako bi se još jednom izmanipulisalo građanstvo da se nije ništa promijenilo bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH.

Da se i dalje manipuliše srpskim narodom, potvrđuju pozivnice, koje su odaslane u organizaciji predsjednika RS, za obilježavanje Dana RS u distriktu Brčko, koje treba da se održi 10. januara, a na kojima se navodi i obilježavanje krsne slave Republike Srpske.

k

Proslava takve vrste neće se obaviti u institucijama distrikta, niti u kancelariji RS u Brčkom, nego u tamošnjem hotelu.

Ranije 9. januar se obilježavao kao Dan i krsna slava Republike Srpske, Sveti arhiđakon Stefan.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *