sreda , 21 februar 2024
Home / Region / Anketa: Vučić može da pobjedi već u prvom krugu

Anketa: Vučić može da pobjedi već u prvom krugu

Vučić bi u drugom krugu ubjedljivo pobjedio i Nikolića, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja sprovedeno u decembra, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Rezultati tradicionalnog novogodišnjeg ispitivanja javnog mnjenja „Politike“ i agencije „Faktor plus“ pokazuju da je dilema, sa stanovišta vlasti, prilično opravdana.

Vučić, izgleda, ima šanse da pobjedi već u prvom krugu (ako ne bude velikog obrta), a Nikolić, iako dobro stoji u prvom, može da ima veliki problem u drugom krugu.

„Politika“ navodi da, iako je do izbora ostalo nešto malo više od tri mjeseca, još ima dosta nepoznanica.

Otuda su i u ovoj anketi pitanja koja se tiču predsjedničkih kandidata i izbora više hipotetička, budući da je mali broj zvanično najavljenih kandidatura. Ispitanicima je ponuđeno da se opredjele između Nikolića, odnosno Vučića, i nekog potencijalnog kandidata.

Vučić je, međutim, daleko uvjerljiviji, pošto bi u duelu sa Šešeljem dobio 76 posto glasova, sa Jeremićem 68 posto i sa Jankovićem 74 posto glasova.

„Faktor plus“ je ponudio i mogućnost da u drugi krug uđu Vučić i Nikolić, i u tom slučaju Vučić pobjeđuje sa 64 prema 34 posto.

Upitani koji je političar na njih ostavio najjači utisak, ubjedljivo najveći broj ispitanika – 55 posto – naveo je Vučića. Nikolić je na drugom mjestu sa 9 posto, a iza njih su Šešelj sa 8 i Dačić sa 5 poto glasova.

Prema istoj anketi, rad predsjednika Tomislava Nikolića ocjenjen je sa 2,5 na skali od 1 do 5, a na pitanje da li bi on trebalo da dobije još jedan mandat, 43 posto je odgovorilo „ne“, 26 posto „da“, dok ostali nisu bili sigurni ili su reki da ne znaju.

Upitani za koga bi glasali da se sada održavaju vanredni parlamentarni izbori, preko polovine – 51,4 posto, izjasnilo se za Srpsku naprednu stranku. Na drugom mjestu je SPS sa 10 posto, a iza njih su SRS sa 8,8 posto, Dosta je bilo sa 7 posto, i DS sa 6,5 posto.

Izvor: Avaz

Pročitajte

Aleksa Ukropina pao na doping testu, ništa od Olimpijskih igara

Ljevoruki igrač testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *