sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / „Ne ignorisati stav RS o NATO“

„Ne ignorisati stav RS o NATO“

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je većina stanovništva Republike Srpske protiv pristupanja BiH NATO savezu i upozorio da bi ignorisanje volje jednog od tri konstitutivna naroda bilo u suprotnosti sa principima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da je očigledno da postoji ozbiljan rascjep u društvu u BiH u vezi sa pristupanjem NATO.

„Većina stanovništva Republike Srpske je protiv članstva u ovoj vojnoj Alijansi, čiji ciljevi i zadaci u sadašnjoj fazi nisu nipošto jednostavni, a za mnoge ljude nisu jasni. Ne doprinosi povjerenju srpskog naroda prema Alijansi ni njena uloga u dobu sukoba devedesetih godina prošlog vijeka u BiH i na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Ivancov za „Večernji list“.

Govoreći o promjenama Ustava ili bilo kojeg drugog zakona, Ivancov je rekao da takve odluke treba donositi samo BiH i niko više, a Rusija se zalaže za bezuslovno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naveo da problem „hrvatskog pitanja“ zaista postoji i ne može se prešutjeti, te da je potrebno tražiti rješenje i da to treba da učine sve zainteresovane snage u Federaciji BiH zajedno, u okviru postojećih ustavnih procedura.

Kada je riječ o zatvaranju OHR-a u BiH, on je istakao da je stav Ruske Federacije poznat – da se kontinuirano zalaže za njegovo zatvaranje u što kraćem roku. Ivancov je demantovao spekulacije u medijima u BiH o stvaranju vojne baze u Republici Srpskoj i da je postojeći humanitarni centar u Nišu „špijunski centar“.

„Rusija je zainteresovana za stabilan i miroljubiv razvoj svih balkanskih zemalja, uključujući BiH, u kojoj aktivno i dosljedno učestvuje u procesu stabilizacije, a jedan je od garanata Dejtonskog sporazuma“, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH.

On je naveo da Rusija ne utiče ni na koga i ne pokušava „uzdrmati situaciju“ na Balkanu, već naprotiv, gradi i razvija uzajamno korisne odnose sa svim zemljama regije na osnovu ravnopravnosti, dijaloga i saradnje.

Komentarišući optužbe iz Vašingtona da Ruska Federacija destabilizuje zemlje Balkana, Crnu Goru, Makedoniju, a preko Republike Srpske i BiH, Ivancov kaže da one dolaze uglavnom iz trećih i veoma dalekih zemalja, dok zemlje regiona i lokalni političari, na primjer u BiH, imaju potpuno suprotna mišljenja.

„BiH, kao i Crnu Goru i Srbiju, pokušavaju na bilo koji način prisiliti na ispit lojalnosti – ili Rusija ili Zapad. Prema mom mišljenju, ovo je najgrublja greška“, istakao je Ivancov i dodao da nije moguće nekoga prisiliti na takav izbor koji može samo podijeliti društvo u zemljama regije i stvoriti temelj za društveni sukob.

On je naglasio da se Ruska Federacija zalaže za dugoročne kontakte i sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH, te sa svim konstitutivnim narodima.

Ivancov je rekao da Ruska Federacija ne prihvata bilo kakve sankcije, bez obzira protiv koga su one uvedene.

Izvor: Srna

Pročitajte

Stojanović opleo po direktoru RiTE Ugljevik: Nepotreban tender od skoro milion KM?

Čedomir Stojanović, prethodni direktor RiTE Ugljevik, oštro je iskritikovao rad sadašnjeg direktora Dike Cvjetinovića. Kritiku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *