petak , 23 februar 2024
Home / Republika Srpska / Peticija upućena institucijama RS

Peticija upućena institucijama RS

Organizatori peticije kojom se od Vlade Srpske traži ograničavanje nabavke službenih automobila na 50. 000 KM, a čije je potpisivanje počelo u utorak, ne posustaju u namjeri da prikupe što više potpisa, te su sa ulice, prešli i u zvanične institucije.

Svi narodni poslanici u Republici Srpskoj i odbornici u skupštinama opština i gradova, te zajednički predstavnici u institucijama na nivou BiH, moći će da potpišu peticiju kojom se od Vlade Srpske traži ograničavanje nabavke službenih automobila na 50 hiljada KM.

Organizatori peticije dostavili su obrasce za potpisivanje peticije u Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštinu grada Banjaluka, te ih poslali u druge lokalne parlamente širom Srpske.

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković rekao je da će na ovaj način izabrani predstavnici građana, ali i drugi zvaničnici, predstavnici vlasti i opozicije na lokalnom i republičkom nivou, moći da svojim potpisima pokažu da li su za ili protiv rastrošnog ponašanja funkcionera.

„U prethodna dva dana, peticiju protiv bahatog trošenja narodnog novca i kupovine skupocjenih automobila samo u Banjaluci potpisalo je više od dvije hiljade građana. Smatramo da bi i njihovi predstavnici trebali da isto učine“, rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima posebnu podršku potpisivanju peticije daje Udruženje porodica „Četiri plus“ sa svojim ograncima u 41 lokalnoj zajednici u Srpskoj i Udruženje građana „Budimo ljudi“ koje je prepoѕnatljivo po uspješno realizovanim humanitarnim akcijama.

Prikupljanje najmanje tri hiljade potpisa građana, u organizaciji pokreta „ReStart Srpska“ počelo je 22. avgusta i to u više gradova i opština Srpske i trajaće sedam dana.

Akciju su podržala brojna udruženja građana i nevladine organizacije koja se bave humanitarnim aktivnostima, zaštitom porodice i djece, pronatalitetnom politikom, te zaštitom drugih prava građana poput Udruženja građana „Budimo ljudi“, Udruženja porodica „Četiri plus“, Udruženja samohranih roditelja „Ponos“, Udruženja roditelja „Duga“, Udruženja građana „Budi drugačiji“, Udruženje građana „Kerber“, Udruženja građana „Srce na dlanu“, Udruženja „Dajte nam šansu – Zvjezdice“.

Osim odbornika Stanivukovića, podršku peticiji daju i odbornici u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković, Ljubo Ninković, Saša Lazić, Mirna Savić Banjac, te odbornici u Skupštini opštine Laktaši Nebojša Ličanin i Dalibor Radetić.

Takođe, organizatori peticije u narednom periodu zatražiće usvajanje odluka o ograničavanju nabavke službenih automobila i od Savjeta ministara BiH i jedinica lokalne samouprave širom BiH s obzirom da, osim ministara u Vladi Srpske, i drugi funkcioneri nabavljaju luksuzne automobile vrijednosti preko sto hiljada KM.

Izvor: BN

Pročitajte

Glana tužiteljka Olga Pantić javno priznala da OJT Bijeljina nije postiglo zadovoljavajuće rezultate

Olga Pantić, Glavna tužiteljka OJT Bijeljina danas je održala pres za medije u kojem je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *