ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / O akcizama nisu pričali

O akcizama nisu pričali

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da su na sastanku vlada Republike Srpske i Federacije BiH vođeni razgovori o bitnim temama i ranije započetim stvarima. Cvijanovićeva tvrdi da nisu pričali o akcizama, dodajući da je stav RS jasan o tome. Njen kolega iz federacije Bih kaže da su akcize apsolutno potrebne vladama oba entiteta.

„Plan je da se ponovo vidimo u roku od 6-7 mjeseci. Bilo je nekoliko konkretnih tema, zajednički plan kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije. Također čitav niz mjera koji podrazumijeva da uputimo zajedničku inicijativu prema drugim nivoima vlasti kako bi mogli doprinijeti u našim zajedničkim ciljevima. Mi smo o ovim temama raspravljali i dok smo usaglašavali reformsku agendu. Sumirali smo rezultate i vidan je manifest napretka na nekoliko primjera“, kazala je Cvijanovićeva.

Istakla je da se razgovaralo o pitanju neperspektivne vojne imovine.

„Takođe, vrlo bitna stvar je kako da neperspektivnu vojnu imovinu stavimo u funkciju oba entiteta. Imamo čitave komplekse koje mogu biti iskorišteni i za poslovne zone i u fazu razvoja, a sada su u fazi mirovanja. Bavili smo se ranije započetim stvarima. Jedan od prioriteta jeste zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje“.

Na pitanje o akcizama, Cvijanović je kazala:

„Što se tiče akciza, stav Republike SRpske je poznat. Nema potrebe da se ponavlja. Mene brine što se mi ovdje ne pridržavamo ranije definisanih procedura, a moram vam reći da akcize danas nisu bile uopšte na dnevnom redu. Ja više neću komentarisati akcize, to je postalo degutantno. To je obaveza nivoa BiH. Mi u RS smo izvršili svoje obaveze prije nekoliko mjeseci“, kazala je premijerka Republike Srpske.

novalic

Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao je glavna tema bila „siva ekonomija“ i njen uticaj na stanje u bh. ekonomiji.

„Ja bih se vratio na razloge sjednice koja je već postala praksa. Siva ekonomija je jedan od glavnih problema, a najmanje dvije deformacije proizvodi siva ekonomija u našem društvu. Nemamo uplate u socijalne fondove, te siva ekonomija proizvodi deformaciju u onim firmama koje ne posluju u zoni sive ekonomije. Treća stvar jeste da moramo raditi zajedno. Ukoliko to budemo radili u samo jednom entitetu, proizvest ćemo deformaciju u drugom. Glavni cilj je bio da deformacije sve eliminišemo“.

Novalić je kazao da je saradnja jako korisna i da ide dalje.

„Saradnja ide dalje i jako je korisna. Neće biti cilj da se nastavi saradnja isključivo između premijera, nego da se prenese na ministarstva. Ne vidim da bi iko mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju akcize. Apsolutno nam trebaju. Kada me neko pita to pitanje, ja to pretvorim u pitanje „Trebaju li nam putevi““.

Izvor: N1

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *