ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / NE SMIRUJE SE! IZETBEGOVIĆ OPET PROVOCIRA: Srbija i RS se nikada neće ujediniti!

NE SMIRUJE SE! IZETBEGOVIĆ OPET PROVOCIRA: Srbija i RS se nikada neće ujediniti!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je juče da Srbija i Republika Srpska nikada neće biti u istoj državi, jer je Srbija učestvovala u zločinima i sprovođenju genocida na teritoriji BiH

Reagujući na izjavu predsednika RS Milorada Dodika, koji je u više navrata ponovio kako je sasvim prirodno da se Srbija i RS jednoga dana ujedine, Izetbegović mu je odgovorio ”da su to samo njegovi pusti snovi”, pritom optuživši našu zemlju za strašne zločine na teritoriji BiH!

– To će zauvek ostati samo pusti snovi Milorada Dodika. Entitet RS je teški dejtonski kompromis i posledica je agresije na BiH, etničkog čišćenja, masovnih zločina i genocida. To se nikada neće zaboraviti. Nije prirodno, a i protivno je svim međunarodnim aktima, da se deo teritorije jedne države na kojoj su počinjeni masovni zločini i genocid spoji s državom koja je u tome učestvovala – rekao je Izetbegović i dodao da to nikada neće dozvoliti.

Komentarišući oštre provokacije Bakira Izetbegovića, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže za Informer da su bošnjački stavovi o onome što se dešavalo u BiH zasnovani na lažima.

– Bakir nije rekao ništa novo, to su reči njegovog oca Alije, koje je više puta ponavljao. On je poslednji čovek kojem odgovara istina o ratu u BiH, jer bi samo površno otvaranje arhiva pokazalo da su on i njegov otac ratni zločinci!
Za njih ne vrede istine relevantnih institucija u svetu, pa ni Haškog tribunala, koji je rekao da u BiH nije bilo genocida, osim u Srebrenici, kao i da Srbija nije bila agresor – objašnjava Kozomara, koji je uveren da će kad – tad doći do toga da Srbi u BiH proglase svoju nezavisnost:

– Upravo zbog porodica kakve su Izetbegovići to će se u nekom ternutku desiti. Brzina kojom će se događati raspad ove kvazidržave zavisi od više faktora, ali Bakir i njemu slični to sigurno neće moći da spreče… – napominje Kozomara.
Na drugoj strani, analitičar Radomir Nešković smatra da ideja o ujedinjenju nije izvodljiva, ali da nije ni preko potrebna.

– Što se tiče Bakirove tvrdnje oko ujedinjenja Srbije i RS, to zaista nije izvodljivo, to bi ugrozilo i Srbiju, a smatram da i da je nepotrebno jer već sada imamo bratske odnose. Tvrdnja da je RS nastala na genocidu i zločinima je netačna, jer je RS međunarodno verifikovana kao entitet u BiH – zaključuje Nešković.

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *