ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / Nema priznanja Katalonije

Nema priznanja Katalonije

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocijenio je danas da je Španija najveći prijatelj Srbije u EU i dodao da Beograd neće priznati “nikakve jednostrane akte” koje vlasti u Kataloniji, poslije sprovedenog referenduma o nezavisnosti, budu donijele u narednim danima.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Dačić je kazao da je veoma važno da se u narednim danima vidi jasna podrška Beograda očuvanju teritorijalnog integriteta Španije.

“Simbolično sam danas pozvao ambasadora Španije, zemlje koja veoma često nastupa oštrije od nas na međunarodnom planu kada je riječ o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije jer oni ulaze u detalje. Htio sam da pošaljem jasnu poruku, kao što Španija čvrsto stoji iza našeg integriteta, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Španije”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija ne želi da se na primjeru Katalonije primjeni ono što je primjenjeno na Kosovu jer se radi o “jednostranim aktima koji narušavaju međunarodno pravo”.

“U slučaju Kosova oni su mislili da će to biti jedinstven slučaj. Biće ovakvih slučajeva još u Evropi”, ocijenio je ministar.

Dačić je ocijenio i da bi EU “najvjerovatnije veoma lako” jednoglasno utvrdila priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za ulazak Srbije u Uniju da kako je rekao, nema pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, prvenstveno Španije i Kipra.

Izvor: Agencije

Pročitajte

I Nijemci protiv Trumpove odluke: Šutjeti znači prihvatati

Protesti protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela održani …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *