četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Svijet / Katalonci kažu da se u ponedjeljak, unatoč zabrani, sastaju kako bi dogovorili izglasavanje neovisnosti

Katalonci kažu da se u ponedjeljak, unatoč zabrani, sastaju kako bi dogovorili izglasavanje neovisnosti

atalonski parlament sastat će se u ponedjeljak unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda. Rekao je to za Radio BBC predstavnik katalonske vlade za vanjske poslove. Usprkos pravnom procesu kojim se želi spriječiti neovisnost Katalonije, Raul Romeva kaže kako će regionalni parlament donijeti odluku o neovisnosti, prenosi Reuters.

“Sabor će raspravljati, parlament će se sastati. Imat ćemo raspravu i to je važno”, kazao je na upit što će biti u ponedjeljak. Kaže i kako će se ova situacija riješiti politikom, a ne pravosudnim sredstvima.

SOCIJALISTIČKA STRANKA KATALONIJE TRAŽILA ZABRANU

Španjolski ustavni sud odlučio je u četvrtak da nije dopušteno održavanje posebne sjednice katalonskoga regionalnog parlamenta na kojoj bi se trebalo odlučiti o koracima nakon referenduma.

Socijalistička stranka Katalonije (PSC), unionistička stranka koja se protivi pokretu za neovisnost, za zaštitu se obratila saveznome sudu, uz obrazloženje da bi proglašenje neovisnosti bilo kršenje ustava i uništilo bi prava regionalnih zastupnika.

ŠPANJOLSKA VLADA ODBACILA POZIV KATALONACAM

Španjolska vlada je u četvrtak odbacila poziv proneovisnog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta za posredovanjem koje bi pomoglo riješiti katalonsku krizu. Vlada konzervativnog premijera Rajoya upozorila je Puigdemonta da ona “neće nikada prihvatiti ucjenu i pozvala ga je da se vrati poštivanju zakona.

“Ako Puigdemont želi razgovarati ili pregovarati ili poslati posrednike, on savršeno dobro zna što mora učiniti prije toga: vratiti se zakonu od kojeg nikada nije smio odustati”, reagirala je je španjolska središnja vlada u priopćenju.

Izvor: Telegram

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *