ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Mektić: Tužilaštvo se svaki dan dodvorava nekome

Mektić: Tužilaštvo se svaki dan dodvorava nekome

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je u emisiji Dan uživo na N1 kazao da on ne želi sukob sa Tužilaštvom, ali da se ne može naprijed bez vladavine prava i zakona.

“Ja ne volim da pričam o tome kao mom sukobu sa Tužilaštvom, ja ne želim sukob. Najmanje mi je stalo do toga da govorim ovako kako govorim, ali ne možemo dalje na ovakav način niti naprijed bez vladavine države i zakona. Ovo je postalo nepodnošljiva situacija. Namjera mi je da ukažem na sve te probleme i nekako pokrenem sistem da se resetuje i krenemo. Ne možemo sa ovakvim pravnim sistemom i nepostojanja pravne države, ne možemo graditi državu. Nemoguće je to u nijednoj državi na svijetu, pa ni ovdje. Ovo je samo vrh ledenog brijega, kap koja preliva čašu. Kako je moguće da imate stotine poginulih, a Tužilaštvo ne može ništa da dokaže?”, kazao je Mektić.

Mektić je kazao da su uposleni bez ikakvog iskustva došli i preuzeli predmete koji zahtijevaju ogromno iskustvo.

“Došli su bez ikakvog iskustva da rade na iskusnim predmetima. Vi imate tužioce koji su u kriminalu i korupciji. Imate tužioce koji traže dealove i veze da stoje u vezi sa političkim moćnicima. Ovo je apsolutno politička odluka. Tužilaštvo se svaki dan nekom dodvorava, jer procjenjuje da će neka strana koja će biti zadovoljna ovom presudom biti u stanju da ih zaštiti. Nije to samo bošnjačka strana, ima tu raznih interesa i strana”.

Kada je riječ o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, Mektić je kazao da su se pritisci na svjedoke iz Podrinja vršili svakodnevno.

“Kako je moguće da već dvije tri godine, cijelo Podrinje zna da se svakodnevno vrši pritisak na svjedoke. Svjedoci koji su jednom dali izjavu odustaju od svojih iskaza, mijenjaju iskaze i dobijate obrat u cijeloj situaciji. Kako niko nije pokušao da zaštiti interese svjedoka?”.

Dodao je da “srpski narod trpi zbog poteza Dodika”.

“Mi moramo mijenjati sistem koji ne funkcioniše. Srpski narod dugo trpi posljedice Dodikove crne liste, njegovih referenduma i svega. Zbog njegovog političkog kukavičluka on ne smije napraviti korak dalje nego se pokriva opozicijom”.

Šta će biti sa referendumom?

“Ja ne vjerujem u referendum. Ne vjerujem ni da je Dodik mislio da je to moguće, nego je zaigrao na jednu vrstu političkog marketinga isto kao što je ranije referendum iskoristio za politiku”, kazao je Mektić.

“Samo oni u VSTV-u i u Tužilaštvu pate ovu državu, ovo društvo i muče nas”, istakao je Mektić.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *