ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / Srbija i Turska za bolje odnose

Srbija i Turska za bolje odnose

Srbija i Turska danas su potpisale 12 sporazuma, uključujući i onaj o slobodnoj trgovini, koji će značiti povećanje izvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda na tursko tržište.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom da je trgovinska razmjena dvije zemlje na nivou od 870 miliona dolara i da se očekuje da bude povećana.

Vučić je najavio da će sutra biti potpisana još četiri u Novom Pazaru, koje je ocijenio kao važne za Srbiju i zahvalio za sve dosadašnje investicije turskih privrednika u Srbiji.

On je najavio da će sutra biti potpisan memorandum o razumijevanju sa grupom “Taj” koja će zaposliti 2.500 radnika u Kraljevu, u kojem je trenutno 14.380 nezaposlenih.

Vučić je rekao da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, o auto-putu Beograd-Sarajevo, Novi Pazar-Tutin, Tutin-Sjenica, te o infrastrukturi aerodroma.

Predsjednik Srbije izjavio je da će u budućnosti Ankara i Beograd graditi sve bolje odnose, te potvrdio da je sa Erdoganom potpisao deklaraciju o osnivanju visokog savjeta za saradnju dvije zemlje, kao i da će svake godine biti održavan jedan sastanak, naizmjenično u Srbiji i Turskoj.

“Srbija oseća Tursku kao prijatelja. Mi jesmo prijateljska zemlja i turskom narodu i turskoj državi. Tako smo se ponašali i tako ćemo se ponašati”, poručio je Vučić i dodao da je uvjeren da prijateljstvo Srbije i Turske može da donese još bolje rezultate.

Vučić je dodao da je razgovarano o regionalnim problemima i da postoji saglasnost o tome da su regionalna stabilnost i mir od najvišeg interesa.

“Posebno smo razgovarali o BiH, gde sam ponovio stav Srbije o neophodnosti poštivanja teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Erdoganu govorio o želji da budu uspostavljeni najbolji mogući odnosi između Srbije i BiH, kao i o želji Srbije i srpskog naroda da gradi dobre odnose sa Bošnjacima.

“Verujem da ćemo u tom smislu imati samo podršku sa turske strane”, rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio tursku javnost da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske kada je pokušan puč i vojni udar u Turskoj.

“Srbija želi da ima čiste odnose sa državama. Kao što vi nikome ne dozvoljavate da ugrožava nezavisnost i suverenitet Turske, tako i Srbija drži do svog dostojanstva, ponosa, nezavisnosti i suverenosti”, poručio je Vučić.

Erdogan je rekao da smatra da su danas napravljeni dobri temelji za razvoj buduće saradnje dvije zemlje, te da će se odnosi Srbije i Turske još bolje razvijati i imati posebnu konotaciju.

“Biće onih koji će se buniti protiv prijateljstva i zbližavanja Turske i Srbije, ali ako njima ostavimo odnose, gladni neće pitati njih zašto smo ostali gladni”, rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska “zaista želi sa Srbijom i cijelim Balkanom da napravi korake da bi bili riješeni svi problemi na Balkanu”.

“Na tom polju nećemo gledati šta će ko reći i šta će ko komentarisati”, poručio je Erdogan.

Govoreći o privrednoj saradnji, Erdogan je naveo da dio turskog poslovnog svijeta obavlja poslove u Srbiji, a da je drugi dio došao danas da bi u narednom periodu mogao da traži mogućnosti za nova ulaganja i investiranje u Srbiji.

“Obim trgovine nije na nivou na kojem mi želimo i cilj nam je da u što kraćem roku povećamo na pet milijardi dolara”, rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao da nikada neće zaboraviti podršku Srbije u okviru borbe protiv terorističke organizacije FETO-a, te da je na tome zahvalan.

Izvor: BN

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *