sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / „Ako se Katalonija odvoji, uzburkaće se u Banjaluci i Sarajevu“

„Ako se Katalonija odvoji, uzburkaće se u Banjaluci i Sarajevu“

Ako se Katalonija odvoji od Španije, talasi će se uzburkati širom Evrope, verovatno i između Srba u Banjaluci i Bošnjaka u Sarajevu.

To je izjavio visoki predstavik za BiH Valentin Incko i istakao da to treba da izazove zabrinutost.

„Dejtonski sporazum ne dozvoljava odvajanje od BiH“, rekao je Incko.

Kao visoki predstavnik će, kaže, održati cjelovitost BiH, sa unutrašnjom podjelom zemlje koja trenutno postoji.

Prema njegovm riječima, nakon katalonskog referenduma o nezavisnosti preovladava bojazan od domino-efekta i poplave separatističkih pokreta širom našeg kontinenta.

Incko je u intervjuu za austrijski Noe izjavio da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik vidi dosta paralela između Katalonije i tog entiteta u BiH.

„Katalonija pokazuje kako funkcioniše mehanizam odvajanja, a Dodik je veoma zainteresiran za to“, rekao je Incko u intervjuu za austrijski Noe.

Upitan zašto Katalonci imaju manje podrške, Incko kaže da EU i dalje blok.

„Ne vidim da države planiraju samostalne akcije jer je veliki strah od mogućih posledica. Katalonci imaju simpatije, ali ne na političkom nivou, već u nevladinim organizacijama, neformalnim i društvenim pokretima. Već postoje čitave karte evropskih regiona koji žele da se osamostale i uvek se tu spminje i Južni Tirol. Ali, postoji i strah od neprocjenjivih posledica kada neko pokrene lavinu“, kazao je visoki predstavnik.

Na pitanje da li Evropa treba da postane Evropa regija, Incko je rekao da je on sjajan zagovornik te torije, ali, kako je dodao, samo bez promjene granica.

„Zato što je prirodno da Severni Tirol raste zajedno s Južnim Tirolom, Hercegovinom i Dalmacijom, ali bez promjene granice. Reč je o regionalnom, kulturnom i ekonomskom povezivanju“, rekao je Incko.

Govoreći o nezadovoljstvu regiona koji žele da se odvoje, Incko kaže da za to sigurno postoje ekonomski razlozi, poreska politika, kultura.

Centralne vlasti, kako je rekao, prema tome često nemaju sluha.

„Slično je bilo i u Austro-Ugarskoj monarhiji. Osećate se napuštenimn. Na primeru Katalonije lijepo je što je otvorena za druge, za Špance, Afrikance, građane EU. Katalonci ne kažu: Katalonija samo Kataloncima. Naprotiv, svi su dobrodošli“, rekao je Incko.

Izvor: B92

Pročitajte

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije RS Siniša Kostrešević u posjeti PU Bijeljine i OJT Bijeljina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan posjetio je danas Policijsku upravu Bijeljina sa direktorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *