četvrtak , 1 juna 2023
Home / Bosna i Hercegovina / “Nama ostaje da sanjamo Tursku, a drugi rade posao”

“Nama ostaje da sanjamo Tursku, a drugi rade posao”

Zlatko Dizdarević, novinar, diplomata, bivši urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka, gostujući u Crvenoj liniji na N1 govorio je o odnosu Turske prema Bosni i Hercegovini.

“Turske investicije su bile pod lupom mnogoznačajnije zbog toga što se ovdje sticajem raznoraznih okolnosti već godinama stvara jedna atmosfera koja otklizava prema nekim sentimentima u vezi sa Turskom koji, prema mom dubokom uvjerenju bez obzira na onih 500 godina, nemaju utemeljenje. Danas u zvaničnoj politici SDA u BiH i Sarajevu imate podržavanje jedne atmosfere, jedne teze, očekivanja koje vodi traženju identiteta Bošnjaka u BiH u Turskoj što je po mom dubokom uvjerenju apsolutno paradoksalno ili ako hoćete možda čak i groteskno”, kazao je Dizdarević u večerašnjoj Crvenoj liniji.

Dizdarević se prisjetio riječi Bakira Izetbegovića.

“Ne treba zaboraviti da je Izetbegović u jednom trenutku kada je Erdogan bio izabran za predsjednika čak uskliknuo u kameru ‘predsjedniče, vi niste samo predsjednik Turske nego ste predsjednik svih nas’. U takvoj jednoj situaciji dolazimo do činjenica koje su bitno drugačije”, naveo je Dizdarević.

On je dodao da se “Turska nalazi na neslavnom, ali zapravo realnom devetom mjestu među investitorima 2016. godine u BiH”.

“Među ovim sporazumima koji su potpisani ili najavljeni u Beogradu, samo jedan od njih je skuplji od ukupnih investicija Turske u BiH prošle godine. U BiH u odnosu na Tursku dešava se jedan paradoks, a to je sa jedne strane strašni uzlet, govorim o Bošnjacima, sentimenata, očekivanja… To su sentimenti koji su čak pomalo i smiješni da bi se na sonu došlo do toga da je ta priča nešto potpuno drugo”, naveo je Dizdarević.

On je kazao da je “BiH, realno govoreći u odnosu na interes Turske ono što je uvijek i bila, jedna pasus u prošloj historiji odnosa i otomanske imperije na ovim prostorima”.

“Mi smo jedna zabačena krajina u odnosu na njih. Prema tome, uopšte nisam iznenađen što je posjeta ovakava kakva jest. To je nešto što je interes i jedne i druge države.Turska kroz to nastavlja svoju geostratešku orijentaciju prema Balkanu. Nama ostaje da sanjamo Tursku na nivou vjere, prošlosti, istorije, nekakvog bratstva, a drugi rade posao”, kazao je Dizdarević.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *