sreda , 21 februar 2024
Home / Region / Danas je bilo dinamično oko Agrokora; izvukli smo 9 bitnih stvari koje su se dogodile

Danas je bilo dinamično oko Agrokora; izvukli smo 9 bitnih stvari koje su se dogodile

Uhićeno je 12 osoba, dok još uvijek traju pretrage kod 15 osoba povezanih s Agrokorom

Rano jutros, oko 6 sati, počela je velika policijska akcija u slučaju Agrokor. Akcija se odvija na više od 60 lokacija, a na terenu je oko 300 policajaca. Ušli su i u Kulmerove dvore, dom vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića.

U velikoj akciji, koja još traje, uhićeno je nekoliko bivših čelnih ljudi u Agrokoru, zasad njih 12, a iako se očekivalo da će popodne biti ispitani u Državnom odvjetništvu, kako doznajemo još nitko nije ispitan.

Iz DORH-a su izvijestili da trenutno traju pretrage kod 15 osoba povezanih s Agrokorom. Sumnjiče ih za počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja. Izdvajamo nekoliko ključnih stvari koje su se izdogađale u dinamičnom danu za Agrokor.

1. TKO JE UHIĆEN?

Prema do sada dostupnim podacima, u ponedjeljak prijepodne uhićeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Mislav Galić, Marijan Alagušić, Alojzije Pandžić, Hrvoje Balent, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić. Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora Agrokora, osim Discordije i Hrstić koji su bili zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor u Todorićevo vrijeme.

Prvi je, nakon pretrage njegove kuće, uhićen Crnjac za kojega su mediji uskoro počeli nagađati da bi mogao biti svjedok pokajnik. No, njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za Hinu je odbacio takve tvrdnje rekavši da o tome nije bilo razgovora.

2. ZA KIM JE IZDAN NALOG?

Nalog za istragu izdan je zasad za 15 ljudi, to su Ivica Todorić, Ante Todorić, Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivan Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

3. ŠTO KAŽE TODORIĆ?

Nakon što su mediji javili da je policija ušla u Kulmerove dvore, na svom se blogu oglasio Ivica Todorić. Napisao je kako je ovo sve politički proces i kako u Agrokoru institucije pravne države “sigurno neće pronaći nikakva kaznena djela”, ali da su pritisak politike i medijski linč, pokrenuli agresiju prema njemu i ljudima koji “nisu krivi”.

Najavio je kako će se “boriti za istinu”, a pretpostavlja se da Todorić trenutno nije u Hrvatskoj. Novinari Večernjeg tvrde kako su razgovarali s “osobama bliskim Ivici Todoriću” koje su im kazale kako je on spreman vratiti se u Hrvatsku.

4. ZA ŠTO SE NAVODNO TERETI TODORIĆA?

Iz izvora bliskih istrazi Hina je doznala da Todorića, koji je sa sinovima navodno u Londonu, terete radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.

5. ŠTO KAŽU MUP I DORH?

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se o današnjoj velikoj policijskoj akciji protiv bivših članova Uprave Agrokora. Poručuju kako policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide. Kažu i kako je postupanje tijekom izvida tajno pa u ovom trenutku ne mogu iznositi više informacija.

DORH je objavio kako u u tijeku izvidi i kriminalistička istraživanja zbog sumnje u počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja, koje provode u suradnji s policijom. U priopćenju DORH navodi i kako su od nadležnog Županijskog suda pribavili sudske naloge za provođenje istrage nad 15 osoba. “Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu”, pišu.

6. KOJA SU KLJUČNA PITANJA NA KOJA ĆE ŠEFOVI AGROKORA ODGOVARATI?

Ključna pitanja na koja će osumnjičeni odgovarati istražiteljima su ona iz kaznene prijave Ante Ramljaka od prije tjedan dana, utemeljena na onom što je utvrdila revizorska kuća PwC. Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih istrazi, istragom će biti obuhvaćeno poslovanje Agrokora od kraja 2014. do kraja 2016. godine. U tom razdoblju Agrokor je najprije iskazao dobit za 2015. godinu od 1,2 milijarde kuna, da bi revizori utvrdili da je u tom periodu koncern poslovao s gubitkom od 3,6 milijardi kuna. I godinu kasnije, koncern je završio s gubitkom i to od 11,2 milijarde kuna. U dvije godine, zaključuje se, tako je došlo do ukupnog umanjenja ukupnog kapitala za 21,7 milijardi kuna.

Dubiozu u poslovanju predstavljaju i računovodstvene nepravilosti, točnije neprikazanih 3,9 milijardi kuna obveza, 2,3 milijardi oprativnih i financijskih troškova od 2010. do 2015. godine, te reklasifikacija 2,1 milijarde kuna novca i novčanih ekvivalenata.

7. ŠTO ĆE SADA BITI?

Prvi uhićenici u slučaju Agrokor poslijepodne bi trebali biti dovedeni na razgovor u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega bi tužiteljstvo trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu. Odluče li istražitelji za njih zatražiti i istražni zatvor, o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. No, osumnjičeni, gotovo sigurno na sud neće biti dovedeni do utorka.

8. ŠTO JE S POVJERENSTVOM ZA AGROKOR?

Pitanje je što će sada biti s novoosnovanim saborskim povjerenstvom za Agrokor. SDP smatra kako Povjerenstvo treba nastaviti s radom, dok se HDZ ne slaže. SDP-ov član povjerenstva Gordan Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a, a to je, kaže, sve osim računovodstvenog izvještavanja, ako je to ono za što se tereti bivše čelnike koncerna.

Da bi se povjerenstvo trebalo ugasiti očito smatra i sam premijer. Novinari su premijera danas pitali što će se događati s Povjerenstvom na što je on rekao kako je “malo prostora za interpretaciju Zakona”. Pritom je citirao članak Zakona koji kaže kako Povjerenstvo, ukoliko se pokrene istraga, treba prestati s radom. No, kaže, važno je temeljito raspraviti uzroke, posljedice i odlučiti kako dalje.

9. ŠTO JE DANAS REKAO PREMIJER?

Premijer je danas poručio kako ne namjerava komentirati detalje procesa kojeg vode policija i DORH. Još je jednom ustvrdio da se Vlada u posljednjih devet mjeseci, otkad je postalo jasno da situacija u toj kompaniji nije dobra, ponašala odgovorno.

Kaže kako u slučaju Agrokor nema nikakvog političkog progona i da nitko iz Vlade ili HDZ-a nije bilo kome rekao što, kako i kada da radi. “U potpunosti to otklanjam”, rekao je. Novinari su ga pitali i je li došlo vrijeme da se ministar financija Zdravko Marić povuče, na što je on odgovorio – “ne”. Također, premijer ni danas nije htio odgovoriti na pitanje tko je točno pisao Zakon o Agrokoru. Rekao je samo da ga je pisala “Vlada uz pomoć stručnjaka”.

Pročitajte

Aleksa Ukropina pao na doping testu, ništa od Olimpijskih igara

Ljevoruki igrač testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *