petak , 23 februar 2024
Home / Region / Kako je HDZ otezao s Povjerenstvom za Agrokor, osnovao ga par dana prije uhićenja i sada ga želi ukinuti

Kako je HDZ otezao s Povjerenstvom za Agrokor, osnovao ga par dana prije uhićenja i sada ga želi ukinuti

Premijer Plenković kazao je kako bi Povjerenstvo trebalo prestati s radom

Nakon mjeseci otezanja, HDZ je prošlog tjedna pristao na SDP-ov zahtjev te je osnovano Povjerenstvo za Agrokor. Odlukom Sabora, Povjerenstvo počinje s radom 30. listopada, a za prvog svjedoka pozvan je Ivica Todorić.

No, Povjerenstvo bi i prije nego što počne, moglo prestati s radom. Naime, članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima kaže kako se “istražno povjerenstvo ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče. Ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom”.

U HDZ-u smatraju kako bi Povjerenstvo sada trebalo prestati s radom. Premijer Andrej Plenković danas je kazao kako je “malo prostora za interpretaciju zakona” i citirao spomenuti članak. Iz HDZ-a su i ranije stizale najave kako bi povjerenstvo, ako krene istraga DORH-a, trebalo prestati s radom, a isto ponavljaju i nakon ovih uhićenja.

HDZ JE PODRŽAO POVJERENSTVO 5 DANA PRIJE UHIĆENJA

Nakon višemjesečnih natezanja HDZ-a i SDP-a oko njegovog osnivanja, Povjerenstvo bi moglo biti ukinuto, a da zapravo nije niti krenulo raditi. Nakon što u HDZ-u mjesecima nisu bili sasvim skloni Povjerenstvu, odlučili su da će ga podržati baš sada, par dana prije otvaranja formalne istrage.

“Mi mislimo da osnivanje istražnog povjerenstva neće donijeti nikakvu korist, već će samo ometati istragu koju provodi DORH”, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srpnju. Od tada su uglavnom tvrdili kako nemaju ništa protiv Povjerenstva, ali su konstantno s time i otezali da bi ga podržali pet dana prije ovih uhićenja.

‘OVO ZNAČI DA ŽELE SAKRITI SVOJU UMJEŠTANOST’

SDP je uvjetovao izbor ustavnih sudaca formiranjem ovog Povjerenstva, pa su tako prošlog tjedna, kada je HDZ pristao, u Saboru izglasani suci i formirano Povjerenstvo koje, očito, HDZ želi ukinuti.

U SDP-u inzistiraju kako Povjerenstvo treba nastaviti s radom te kako se može baviti Agrokorom i bez da se bavi onime što je predmet istrage DORH-a. “Ovo se ne preklapa s radom Povjerenstva i ako HDZ ukine Povjerenstvo znaci da žele sakriti svoju umješanost”, napisao je na Twitteru SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić.

Izvor: Telegram

Pročitajte

Među uhapšenima državljanin BiH: Po INTERPOL-ovoj potjernici uhapšene tri međunarodno tražene osobe

Tri međunarodno tražene osobe, za kojima su potjernice raspisale Austrija, Njemačka i Srbija, uhapšene su, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *