petak , 23 februar 2024
Home / Region / Izgleda da je Todorić dionice Mercatora založio dva puta, za pozajmicu od Agrokora i Rusima za kredit

Izgleda da je Todorić dionice Mercatora založio dva puta, za pozajmicu od Agrokora i Rusima za kredit

Ukoliko se uskoro pojavi u Hrvatskoj Ivica Todorić morat će istražiteljima objasniti kako je i zašto dva puta založio dionice Mercatora – jednom za dio pozajmice od Agrokora koja je iznosila ukupno 1,12 milijardi kuna, te drugi puta za kredit od sto milijuna eura što ga je podigao kod Sberbanke. Naime, sasvim je izvjesno da se ili Agrokor ili Sberbank neće moći putem tih dionica naplatiti, te će pretpjeti milijunsku štetu.

Jedna je to od inkriminacija što se Ivici Todoriću stavljaju na teret, a sežu u 2014. godinu kada je s Agrokorom skopio ugovor o financijskom zajmu od 1,12 milijardi kuna. Taj je iznos potrošio na pokrivanje ranijih potraživanja, a kao garanciju vraćanja tog novca založio je dionice Mercatora koje su bile u vlasništvu njegove nizozemske tvrtke Agrokor Investments B.V. Radilo se o ukupno 1.744.187 dionica.

NETKO SE NEĆE NAPLATITI

Isti dan kada je zaključen ugovor Todorić je dao da se u poslovne knjige upiše kako je za vraćanje dijela tog zajma predao vlastitu mjenicu vrijednu pola milijarde kuna. Nepokriveno je istalo još 650 milijuna.

No, kako proizlazi iz analize poslovnih knjiga Agrokora, Todorić 2015. godine tih 650 milijuna kuna pokriva Ugovorom o oročenom deopzitu iz kojeg proizlazi da mu sredstva ponovno daje Agrokor, a garancija plaćanja je založno pravo na sto posto poslovnog udjela Ivice Todorića u Agrokor Investmentsu. Ta tvrtka bila je osnovana isključivo kao vlasnik dionica Mercatora.

AGROKOR NIJE NAPLATIO POTRAŽIVANJE

Do kraja 2016. godine, navode istražitelji koji su analizirali ovaj slučaj, Todorić Agrokoru ustupa svoje ranije protraživanje prema Agrokor Investmentsu, a radilo se o potraživanju što je proizlašlo iz mjenica koje je Todorić izdao. Međutim, Agrokor to potraživanje nije naplatio niti je upisano založno pravo na Todorićeve udjele u toj nizozemskoj tvrtki.

Sumnjiv je njegov potez kojim je, unatoč tome početkom ove godine Agrokoru ponovno prodao 10 posto dionica Mercatora, a ostatak založio za kredit od Sberbanke.

‘REKAO NAM JE DA TO SREDIMO’

Naime, početkom ove godine Todorić je svoje suradnike tražio da mu pomognu zatvoriti potraživanje od 1,25 milijardi kuna prema Agrokoru, odnosno iznos od 650 milijuna kuna koji je stvarno ostao neplaćen od 2015. godine. Obavijestili su ga kako od 2014. godine ima upisano potraživanje na svoje osobno ime od Agrokor Investmentsa još iz 2014. godine. Radilo se o 151 milijun eura. Ubrzo slijedi sastanak na kojem je donijeta ključna odluka.

“Rekao nam je da to sredimo, a da će on riješiti potpis Piruške Canjuge“, prisjećaju se svjedoci sastanka u Agrokorovom tornju. U istom je razgovoru navodno dodao kako bi na tom ugovoru trebao stajati i potpis Ivice Serića, koji je također bio u upravi Agrokora.

DIONICE MERCATORA

Paralaleno s tim između Agrokor Investmentsa i Agrokora prodaju se dionice Mercatora. Agrokor ih je 2014. imao 80,75 posto, a nakon toga Agrokor Investments provodi dokapitalizaciju s 200 milijuna eura te otkupljuje dionice. Agrokorov portfelj tada pada na 49,92 posto.

No, godinu dana kasnije, 2015. Agrokor Investments prodaje Agrokoru 9,5 posto dionica Mercatora, pa ih koncern na kraju te godine u poslovnim knjigama ima 59,47 posto.

KREDIT SBERBANKA OD 100 MILIJUNA EURA

U ožujku ove godine Agrokor kupuje još deset posto Mercatorovih dionica. Agrokor Investments tada pada na svega 18,6 posto udjela, dok se vlasnički udio Agrokora penje na 69,57 posto dionica Mercatora. Todorić preostale dionice Agrokor Investmentsa 16. ožujka ove godine zalaže za kredit Sberbanke od 100 milijuna eura.

Unatoč tome, te iste dionice, 30. ožujka založene su za knjiženje ugovora o potraživanju što ga je Todorić imao od Agrokor Investmentsa. Iz toga istražitelji zaključuju kako je to knjiženje u biti nenaplativo i kako je isti poslovni udjl korišten kao sredstvo osiguranja plaćanja u više pravnih poslova.

Izvor: Telegram

Pročitajte

Među uhapšenima državljanin BiH: Po INTERPOL-ovoj potjernici uhapšene tri međunarodno tražene osobe

Tri međunarodno tražene osobe, za kojima su potjernice raspisale Austrija, Njemačka i Srbija, uhapšene su, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *