ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Rusija / Putin: Šta je jedna milijarda?

Putin: Šta je jedna milijarda?

Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka sa Kolindom Grabar – Kitarević, na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref, upitao direktora koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor da je riječ o 1,1 milijardi evra. “A koliko godišnje zarađuje Sberbank?”, pitao je Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je riječ o 12 do 13 milijardi evura. Putin se na to nasmijao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”.

Više od pola sata u Moskvi razgovarali su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ruski premijer Dmitrij Medvedev i izrazili zadovoljstvo što nakon zastoja u odnosima Hrvatske i Ruske Federacije privredna pitanja ponovo dolaze u prvi plan.

Premijer Medvedev bio je upoznat i s opsežnim razgovorima koje su vodili Grabar-Kitarović i Vladimir Putin oko Agrokora, o čemu se u Sočiju razgovaralo u više navrata.

Pitanje BiH

Jutarnji list otkriva da je Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka, na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref, upitao direktora koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor da je riječ o 1,1 milijardi eura.

“A koliko godišnje zarađuje Sberbank?”, pitao je Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je riječ o 12 do 13 milijardi eura. Putin se na to nasmijao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. Nakon toga se obratio hrvatskoj i ruskoj delegaciji: “Pa u čemu je problem, riješite to odmah”.

Tokom razgovora hrvatske predsjednice i ruskog predsjednika bilo je riječi i o BiH tokom koje je, kako tvrdi list, Putin naglasio da Rusija bezrezervno podržava i da će podržavati teritorijalnu cjelovitost BiH.

Ruski predsjednik dao je i podršku za dalje provođenje reformi kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

Kada se,kako otkriva list, sa Putinom poveo razgovor oko inicijative za promjenu izbornog zakona odgovor je glasio: “Razgovarat ćemo o tome”.

Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Grabar-Kitarović, rekavši da je pojasnila stavove hrvatske Vlade.

“Naravno, lično ne sudjelujem u rješavanju tog pitanja i ne mogu pregovarati u procesima kako će se to riješiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanka i ovlaštenih institucija koje to rješavaju.”

Nakon dva dana posjete Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji s ruske strane može se čuti stav da je riječ o novom početku odnosa dviju zemalja i da je napokon uspostavljen dijalog.

Hrvatska predsjednica svuda je dočekana uz najviše počasti, ali i izraze prijateljstva, a odmah nakon poziva Putinu da posjeti Hrvatsku, što je on prihvatio, počeli su konkretni razgovori kada bi se posjeta, s obzirom na to da u Rusiji slijede i izbori, mogla i dogoditi.

Razgovarali o sankcijama Rusiji

Kolinda Grabar-Kitarović i Dmitrij Medvedev postigli su dogovor da ruski sanitarni inspektori što prije dođu u Hrvatsku i obiđu velik broj proizvođača hrane kako bi se mogao ubrzati hrvatski izvoz hrane u Rusiju.

Iza zatvorenih vrata razgovaralo se i o sankcijama Rusiji, a Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila da one štete građanima i preduzećima te da treba nastaviti s provođenjem sporazuma iz Minska kao preduslovom da na dnevni red dođe tema ukidanja ili ublažavanja sankcija.

Izvor: BN

Pročitajte

Otkriveno gdje je tijelo Navaljnog, na njemu pronađeni tragovi modrica

Novaja gazeta Evropa (Novaya Gazeta Europe) saznaje da se tijelo ruskog opozicionara i najglasnijeg kritičara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *