ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / USA / USTANAK BIVŠIH PREDSEDNIKA Obama i Buš uradili nešto što decenijama nije viđeno u SAD

USTANAK BIVŠIH PREDSEDNIKA Obama i Buš uradili nešto što decenijama nije viđeno u SAD

Bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i Džordž Buš podigli su glas protiv trenutne političke klime u Americi komentarima koji se vide kao prikriveni prigovor vođstva Donalda Trampa.

Obama je najpre apelovao na Amerikance da odbace politike nesloga i straha, dok je Buš kritikovao “nasilništvo i predrasude” u javnom životu. Govorili su na različitim lokacijama, u različito vreme, ali ni jedan ni drugi nisu prozvali Trampa po imenu. Međutim, CNN smatra da je i više nego jasno kome su zamerke upućene. Sam Tramp, koji je prema svojim prethodnicima redovno bio kritički nastrojen, još se nije oglasio.

Do sada, bivši predsednici su se kao po pravilu uzdržavali da javno komentarišu svoje naslednike, a Obama je čak rekao kada je napuštao funkciju predsednika Trampu uvek rado pružati savete, kao što je njemu Džordž Buš.

Međutim, Obama je probio tišinu kako bi izdao saopštenje o naporima Trampa da odbaci “Obamaker”, kao i kada je Tramp sprovodio kontroverznu zabranu za ulazak muslimana u zemlju i odlučio da napusti Pariski klimatski sporazum.

Tokom svog govora u Nju Džersiju, na priredbi kampanje Demokratske stranke, Obama je rekao da Amerikanci “treba da pošalju poruku svetu da odbacuju politike nesloge i politike straha”.

– Ono što ne smemo da imamo su iste stare politike podela koje smo videli mnogo puta tokom vekova. Neke od politika koje danas gledamo mislili smo da smo odavno napustili. Pre 50 i više godina. Danas je 21. vek, ne 19. – poručio je Obama.

Obama je često izgovarao komentare koje su mnogi tumačili kao kritike Trampa međutim, kritikama se iz Njujorka pridružio i Džordž Buš koji je rekao da se čini “da se netrpeljivost ohrabruje”, kao i da je politika Amerike postala ranjiva na teorije zavere i fabrikovanja.

– Postoje neki znaci da se intenzitet podrše demokratiji smanjio, posebno među mladima – rekao je Buš, za šta je optužio “opuštenu nasilnost”. Buš je rekao da se u Americi zaboravlja šta su imigracije dale toj zemlji.

Ove izjave Obame i Buša smatraju se kritikama Trampa, iako ga nisu lično pominjali, piše britanski BBC. Pre izbora, Tramp je javno kritikovao i Obamu i Buša, a obojicu je opisao kao “najgore predsednike Amerike u istoriji”.

Pročitajte

Rusi zovu na razgovor SAD

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je pozvalo na razgovor otpravnika poslova u ambasadi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *