četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Reakcija iz Izetbegovićevog kabineta nakon kritika iz Srbije

Reakcija iz Izetbegovićevog kabineta nakon kritika iz Srbije

Nakon što su brojni mediji danas objavili dijelove intervjua Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle u kojem je bošnjački član Predsjedništva BiH, između ostalog, govorio i o Kosovu, stigle su reakcije iz Srbije, ali i bh. entiteta Republika Srpska.

Ali večeras je iz kabineta Bakira Izetbegovića stigla i reakcija na informaciju koji je prenio Tanjug, a potom i brojni mediji u Srbiji i regiji. Savjetnik za informisanje člana Predsjedništva ukazao je na grešku koja je uzrokovala brojne reakcije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za DW.

Na direktno pitanje DW hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor prenijeli su sa “Da”.

Redakciji Tanjuga se, međutim, javio savjetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: “Nadam se da da”.

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: “Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema”.

Tanjug, međutim, navodi da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo – “nadam se” – jeste neprecizno prenijet sa “da”, ali je njegov politički stav po tom pitanju vijerno prenijet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

Poručuje da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

“Srbija treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o udjelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola. Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu..”, naveo je on.

Iako Izetbegović nigdje eksplicitno ne najavljuje priznavanje Kosova, srbijanski ministar unutrašnjih poslova i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nebojša Stefanović izjavio je za “Večernje novosti” da očekuje da će predsjednik Srbije sazvati Savjet za nacionalnu bezbjednost u narednih 48 sati.

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *