sreda , 21 februar 2024
Home / Republika Srpska / Poljoprivrednici gube zbog vlade

Poljoprivrednici gube zbog vlade

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je strategija ruralnog razvoja BiH okvirna i rađena po modularnom principu, te da se njom štiti Ustav Republike Srpske.

Reagujući na saopštenje SNSD-a u kome se navodi da je moguće da bude prihvatljiva strategija ruralnog razvoja BiH kada bude okvirna i kada budu uvažene sugestije koje će dati Vlada Republike Srpske, Šarović je
rekao da je ona dio onog što odražava interese Vlade Republike Srpske, jer je, kako kaže, Vlada Srpske svojevremeno prihvatila da se ta strategija radi.

On je rekao da će BiH i Republika Srpska na godišnjem nivou izgubiti 30 miliona evra namijenjenih za razvoj poljoprivrede, odnosno 90 miliona do 2020. godine.

„Ako Republika Srpska ima dovoljno sredstava za poljoprivrednike i ne treba joj novac iz evropskih fondova, onda i ne mora da usvoji ovu strategiju jer je niko i ne tjera, već je to samo ponuda EU“, navodi Šarović.

Prema njegovim riječima, strategiju ruralnog razvoja BiH pravili su eksperti iz nadležnih vladinih institucija Republike Srpske i FBiH, a uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH bila je da taj proces koordiniše i kod međunarodnih organizacija nađe novac za finansiranje te strategije.

„Mislim da će biti velika šteta ukoliko strategija ne bude usvojena i poljoprivrednici u Srpskoj treba da znaju šta dobijaju, a šta će izgubiti“, rekao je Šarović.

Šarović je ponovio da BiH i samoproglašeno Kosovo jedini do sada iz EU fondova nisu povukli nijednu marku, te da će poljoprivreda BiH i Republike Srpske propasti ako ne budu korišteni fondovi koji su na raspolaganju.

Izvor: BN

Pročitajte

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije RS Siniša Kostrešević u posjeti PU Bijeljine i OJT Bijeljina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan posjetio je danas Policijsku upravu Bijeljina sa direktorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *