ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Republika Srpska / Poslanici preplaćeni za (ne)rad!

Poslanici preplaćeni za (ne)rad!

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske žive daleko bolje od građana Srpske iako ne rade skoro ništa. Prema podacima CCI, proteklih devet mjeseci 14 poslanika bukvalno je “prespavalo” redovne sjednice parlamenta, ali zato su bili uredno plaćeni. Građani, iako ogorčeni, svjesni su i svoje odgovornosti.

U parlamentu imamo poslanike ćutologe, bez pitanja, inicijative i diskusije.

Imaju visoke plate da u parlamentu – sjede i ćute.

U toku posljednih devet mjesecu postavljeno je 206 poslaničkih pitanja. Međutim, 14 poslanika nije postavilo nijedno pitanje.

Diskutovalo se o 75 mjera, ali devet poslanika nije diskutovalo ni o jednoj od mjera koje su se našle na dnevnom redu.

Ni prosječna plata profesinalnih parlamentaraca, koja se kreće i do 3.000 KM, uz minuli rad, nije bila dovoljna motivacija da zdušnije obavljaju posao.

Najveći dio budžeta parlamenta odlazi na plate zaposlenih, ukupno 6.657.500 KM od nešto više od 10 miliona KM, koliko iznosi trenutni budžet Narodne skupštine.

Apsolutni “rekorderi” po neaktivnostima su Siniša Ilić (SRS), Vojin Mitrović (samoslani poslanik), Čedo Vuković (SNSD), Branko Butulija (SDS) i Ivana Lovrić (HSP), za koje je CCI primijetio da su za devet mjeseci “prećutali” skupštinska zasjedanja.

Samo šest poslanika bilo je prisutno na svim zasjedanjima koja su održana u proteklom periodu.

Zakona ni sankcija za takvo ponašanje nema.

Stručnjaci ističu da se poslanici ponašaju onako kako stranački vrh od njih očekuje. A moguće rješenje problema je – opoziv.

“Znači, kad bi poslanici bili u stalnoj vezi sa svojim biračima, oni bi imali pravo da od poslanika zahtijevaju da se ponašaju na određen način; a ako nisu zadovoljni njihovim radom, mogli bi da ih razriješe dužnosti. Na taj način poslanici ne bi samo strahovali od stranaka nego i od birača” – kaže dr Goran Marković, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u I. Sarajevu.

Građani, iako ogorčeni, svjesni su i svoje odgovornosti, jer su uglavnom pasivni prema tim dešavanjima.

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *