utorak , 30 maja 2023
Home / Svijet / I Nijemci protiv Trumpove odluke: Šutjeti znači prihvatati

I Nijemci protiv Trumpove odluke: Šutjeti znači prihvatati

Protesti protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela održani su i u njemačkim gradovima Dortmundu i Bremenu.

Proteste je organizovala palestinska zajednica u Njemačkoj, a podržale su ih brojne nevladine organizacije. Unatoč hladnom vremenu okupili su se držeći palestinske i turske zastave i uzvikivajuči slogane protiv Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Zafer Sirakaya, jedan od demonstranata, izjavio je da osiguravanje mira u Jerusalemi znači sačuvati mir u svijetu.

Trumpovu odluku nazvao je neodgovornom i jednostranom. Sirakaya je kazao da Jerusalem, koji je jednako važan i jevrejima i kršćanima i muslimanima, ne treba biti sredstvo jednostranih i ideoloških odluka.

U Bremenu je proteste organizovala njemaćko-palestinska zajednica. Podršku su pružili i njemački državljani koji su se okupili ispred crkve u ovom njemačkom gradu.

“Šutjeti znači prihvatati”, poručili su.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu priznao Jerusalem kao glavni izraelski grad i najavio premještanje ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva uprkos snažnom protivljenju međunarodne zajednice.

Jerusalem ostaje u centru izraelsko-palestinskog sukoba, a Palestinci se nadaju da će istočni Jerusalem, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

Izvor: N1

Pročitajte

Katalonci kažu da se u ponedjeljak, unatoč zabrani, sastaju kako bi dogovorili izglasavanje neovisnosti

atalonski parlament sastat će se u ponedjeljak unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda. Rekao je to …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *